Compacte crossover van Tesla in aantocht

Nu Tesla de leveringen van de Model 3 beter op orde begint te krijgen, acht de firma de tijd rijp om het publiek lekker te maken met een compacte crossover, de Model Y. Hij komt in 2020.

Hoewel de productielogistiek en de bouwkwaliteit van de auto’s niet vrij van kritiek blijft, gaat Tesla stug door met het uitrollen van een compleet programma elektrische personenwagens. In de herfst van volgend jaar moet de Model Y ten tonele verschijnen, een relatief compacte crossover op basis van de Model 3, een sedan die nu eindelijk in aardige aantallen onze wegen begint te bevolken. Straks begroet het gamma dus weer een nieuwe telg die de hoogte opzoekt en daarmee een betaalbaarder alternatief voor de exclusieve Model X moet vormen. Om kostentechnische redenen laat Tesla in dit lagere segment de Falcon Doors oftewel vleugeldeuren achterin varen, met dan weer als voordeel dat er een panoramadak te monteren valt. Kopers krijgen bovendien de optie voorgeschoteld om een derde zitrij te bestellen, waarmee deze crossover zich laat omtoveren in een zevenzitter.

Het interieur kenmerkt zich door een opvallend cleane cockpit met ‘slechts’ een groot touchscreen als allesomvattend informatie- en commandocentrum. Van technologieën op het gebied van veiligheid en autonoom rijden kijken we bij dit merk allang niet meer op, zoals waarschuwingen voor aanrijdingen en remingrepen in geval van nood. Met de actieradius tussen haakjes geplaatst valt het gamma uiteen in de Standard Range (370 km), de Long Range (482 km km), de Dual Motor AWD (450 km) en de Performance (450), welke laatste zichzelf in nog geen vier seconden vanuit stilstand naar 100 km/h katapulteert. Het instapmodel, overigens pas in het voorjaar van 2021 leverbaar, doet dat in zes tellen en is daarmee nog altijd geen stakker. Tesla geeft al richtprijzen voor de Model Y af, te weten € 56.000 voor de Long Range, € 60.000 voor de Dual Motor AWD en € 69.000 voor de Performance.

Foto's:


0