De tip van Monique

Is het tijd voor een opfrisbeurt of ga je (ver)bouwen? Kun je wat hulp en inspiratie gebruiken? Monique Goossens (MOID) geeft tips over bouwen en interieur.

‘’Hadden we dat maar eerder geweten’’ De lente zon kwam door en de vaklieden zaten aan de koffie in de keuken. Een perfecte positie voor openslaande tuindeuren naar een terras.Hoe kun je je voorbereiden en hoe maak je de beste keuzes?

Deze uitgave beginnen we bij het begin namelijk fase 1: de ontdekkingsreis door je (toekomstige) leef en/of werk omgeving. Tijdens deze reis is het belangrijk krachtlijnen, lichtinval en looplijnen te onderzoeken en in kaart te brengen.

1 Krachtlijnen: ieder object heeft krachtlijnen dit kan gaan om bijvoorbeeld 2 ramen die parallel staat aan elkaar en dus een binnen buiten gevoel geven of kolommen die ritmisch herhaald worden. Krachtlijnen kun je in kaart brengen door middel van lijnen op je plattegrond te trekken. Deze zorgen voor een vakverdeling van je object.

2 Lichtinval: Waar komt de zon op en waar gaat deze onder? Ontvang ik hier licht of wordt deze geblokkeerd? Hoever reikt het licht en welke kleur heeft deze? Breng lichtinval ook op je plattegrond in kaart door middel van blauwe strepen voor ochtendzon en gele voor avondzon.

3 Looplijnen: Door onderdeel 1 en 2 met elkaar te koppelen zou je nu je object kunnen indelen. De eetkamer wil je bijvoorbeeld vlak voor een raam met avondzon en de keuken in het hart. Als iedere functie een locatie heeft kan je dagelijkse routing worden uitgezet van pakken van je kopje koffie naar het lezen van de Gemerste krant aan de eetkamertafel.

Onthoud wel dat dit voor ieder object en ieder persoon anders kan zijn. Dat is de reden waarom MOID staat voor Design with identity! Heb jij ontwerpvragen of ben je benieuwd naar mijn projecten? www.moid.nl

Foto's:


M