Gemert City Run zet de toon

GEMERT – Een deelnemersrecord voor de Gemert City Run. Ongeveer 1400 mensen stonden zaterdag aan de start van de vierde editie. Naast een 5 en 10 km, een businessrun en een minirun waren dit jaar ook een ienieminirun en wandeltochten van 12,5 en 25 km aan het programma toegevoegd.

Door Marcel Bosmans

Een kleine 200 enthousiastelingen namen deel aan deze eerste Gemert Media City Walk. Ook drie van de vier collegeleden waren bij dit onderdeel present. Wethouders Anke van Extel en Miranda de Ruiter kozen voor de kortste afstand. Burgemeester Michiel van Veen waagde aan de langste. Sportief gekleed in hoodie en bermuda, maar, evenals eerder bij de Nijmeegse Vierdaagse, ongetraind begon hij aan zijn 25. Wat een dag later in Utrecht gebeurde overkwam ook Van Veen. De burgevader moest kort na vertrek wat meer meters maken, na het missen van het eerstje bordje. Na deze valse start wist alsnog het juiste spoor te vinden. De extra afstand ervoer hij niet als een straf. Opvallend energiek kwam hij over de streep.“Ik ben al tweeënhalf jaar burgemeester van Gemert-Bakel, maar verbaas me nog steeds over het moois dat deze gemeente te bieden heeft. Ook deze wandeltocht was eye-opener. Een compliment aan de organisatie voor de prachtige route.”

Wethouder Sport Inge van Dijk zette er nog meer vaart achter door de 5km (hard) te lopen. Een andere prominent, topatleet Gert-Jan Wassink, won wederom de 10 km. Op het koningsnummer onderstreepte hij zijn Olympische ambities. Bij het publiek sprongen vooral de ‘kleinere’ prestaties in het oog. Ruim 500 kids renden een rondje door de kasteeltuin om daarna onder de luid gejuich het Ridderplein op te draaien.

Samen met de basisscholen en met steun van het bedrijfsleven is het vrijwilligersorgisaties gelukt om de Gemerse jeugd massaal in beweging te krijgen tijdens sportieve topevenementen als de Gemert City Run, Fun Run Gemert en de Avondvierdaagse. Het is wachten op juniorversies van breintrainers als Bakelleien, Gemert Weet en Pecha Kucha Gemert-Bakel. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Als breed opgezet wandel- en hardloopevent brengt Gemert City Run jong en oud in de benen. Daarmee zet het in Gemert-Bakel de toon. Een seniorversie van de Fun Run of een ieniemini-zeskamp Bakel? De weg is bereid. De grootste lokale uitdaging voor de komende jaren is om inwoners met afstand tot activiteit te activeren: mensen die minder mobiel zijn, met gezondheidsproblemen kampen of simpelweg beweging mijden. Daar ligt een kans om samen aan een sterkere en gezonde samenleving te bouwen. Door van uitvallers winnaars te maken kunnen we samen Gemert-Bakel op voorsprong zetten.

Foto: Samen over de streep.

 

Foto's:


0