08 mei 2019

Gemert krijgt een sociale bierbrouwerij

GEMERT – Hartje Gemert is een broedplaats voor maatschappelijk ondernemerschap. Voor een lunch bereid door mensen met een verstandelijke beperking of versgebrande koffie met een verhaal ben je er al aan het juiste adres. Dat bijzondere aanbod wordt verder verrijkt met Vagabond. Ad Penninx en Gijs Verhagen zijn de stichters van deze sociale bierbrouwerij.

Door Marcel Bosmans

“Bierbrouwen was een hobby”, vertelt Verhagen, “maar ik speelde al een tijdje met de gedachte om er mijn beroep van te maken.” Ook Penninx had een idee in het achterhoofd. “Ik werk op een ROC en merkte dat een deel van de leerlingen tussen de wal en het schip dreigt te raken. Het gaat daarbij met name om jonge mensen die praktisch ingesteld zijn en moeite hebben om hun weg te vinden binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Zij missen duidelijke kaders en hebben af en toe een zetje in de goede richting nodig. Daar wilde ik wat mee doen. Toen Gijs zijn droom met me deelde en vertelde dat brouwen een gestructureerd proces is met veel repeterende werkzaamheden ontstond het idee om beide ambities te verenigen in een sociale brouwerij.”

Een bezoek aan een vergelijkbaar concept in Amsterdam wakkerde het enthousiasme verder aan. Het opstellen van een bedrijfsplan, het rondkrijgen van de financiering, het vinden van een geschikte locatie en de aanschaf van professionele apparatuur waren de volgende stappen op weg naar de brouwstart.

Opknapbeurt

Voordat de eerste flesjes wit, blond en tripel gebotteld kunnen worden, moet er leven in de brouwerij komen. Vagabond huist in een gemeentelijk monument aan het Ridderplein dat stamt uit de zestiende eeuw. Het witgepleisterde pandje heeft zogezegd wat werk nodig. Vooruitlopend op een toekomstige restauratie wordt het brouwhuis en de tuin erachter bedrijfsklaar gemaakt.

Gemert Gist

Verhagen: “Op zondag 14 juli aanstaande, tijdens Gemert Gist, hopen we de eerste proefglazen met Vagabond te kunnen vullen. We wachten nu op een aantal vergunningen. Ook moet de installatie nog aangesloten en getest worden. Als alles volgens plan verloopt houden we tijdens Gemert Mert op zondag 8 september open huis, zodat iedereen kan kennismaken met ons concept.”

Opleiding

De sociale brouwerij fungeert als opleidingsinstituut voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Penninx: “Dat kan iemand met een lichte verstandelijke beperking zijn, maar ook een bijstandsmoeder, statushouder, iemand die met een burn-out thuiszit of een jongere die zonder diploma van school is gegaan. We sluiten niemand op voorhand uit.”

Daarvoor is een samenwerking aangegaan met ORO, Senzer en de gemeente Gemert-Bakel. Deze organisaties begeleiden inwoners die wat extra ondersteuning nodig hebben. “We starten met vijf voltijdsplekken. Die zijn nog niet allemaal ingevuld. Kandidaten met een persoonsgebonden budget of die op zoek zijn naar een dagbestedingsplek kunnen zich nog aanmelden op info@vagabond.nl.”

Uitdaging

Ine en Sven hebben het team al versterkt. Zij helpen mee met de verbouwing in de inrichting van het hopveld en de kruidentuin. Ine was op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Via mijn jobcoach bij ORO ben ik hier terecht gekomen. Ik lust zelf geen bier, maar kijk ernaar uit om het te brouwen.” Gemertenaar Sven –wel een liefhebber- zit in een reïntegratietraject van Senzer: “Na wat mindere ervaringen was ik op zoek naar iets wat echt bij me past. Het concept van een ambachtelijke bierbrouwerij sprak me direct aan. Dat het in mijn eigen woonplaats is, maakt het nog specialer. Ik help nu onder andere met het opknappen van de tuin. De ervaring die eerder in de groenvoorziening heb opgedaan, komt me nu goed van pas.”

Stap verkleinen

Vagabond biedt de teamleden aandacht, waardering en structuur in een kleinschalige omgeving. “Zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt en waar ze met vragen terecht kunnen. Het is een aanpak die het beste past bij deze groep mensen. Door ze te laten terugkeren in het arbeidsproces en ze methodisch te begeleiden bij hun werkzaamheden, willen we voor hen de stap naar een reguliere baan verkleinen.”

Workshops

De sociale brouwerij zal wekelijks van maandag tot en met donderdag in bedrijf zijn. Naast het brouwen, bottelen en verpakken van bier wil Vagabond ook workshops en proeverijen gaan organiseren en in een eigen winkeltje bierpakketten gaan verkopen. De producten worden in de toekomst ook aan lokale café’s en de sociale horeca geleverd.

Vagabond 

Vagabond is een geuzennaam. “Het is een eerbetoon aan de andersdenker. Op de etiketten van Dapper Blond, Trotse Tripel en Witte Woestaard prijken beeltenissen van Albert Einstein en Vincent van Gogh, beiden genieën die te vaak voor gek versleten zijn. In de toekomst willen we ook onze eigen andersdenkers met hun verhaal op het flesje zetten. Iedereen heeft talent, maar dat wordt niet altijd begrepen of komt er door omstandigheden niet uit. Meer is mogelijk als je de kracht en uniciteit van mensen beter benut. Dat gaan we met Vagabond bewijzen.”

Foto: Vagabonden Ad, Gijs, ine en Sven.

Foto's:


0