Koude Oorlog bij Filmhuis Luxor

GEMERT – De Koude Oorlog is officieel al lang voorbij, maar de Poolse regisseur Pawel Pawlikowki laat hem in zijn nieuwste film Cold Wwar weer terugkomen: een liefdesdrama ten tijde van de Koude Oorlog waarin liefde als koude oorlog wordt opgediend. De film leverde hem een Gouden Palm voor beste regie op bij het Filmfestival Cannes 2018.

De film speelt zich af in Polen anno 1949. Wiktor, een klassiek geschoolde pianist, heeft onder het communistisch bewind van die dagen niet genoeg concerten om er financieel van te kunnen rondkomen. Hij is daarom ook muzikaal leider van een ensemble en arrangeert liederen. Op zoek naar authentieke volksmuziek en zangers ontmoet hij Zula, een jonge, vrijgevochten zangeres. De twee vallen als een blok voor elkaar; smoorverliefd, maar de praktijk is weerbarstig. Wiktor is een idealist, Zula is pragmatisch ingesteld; hij wil uit het communistische Polen weg, zij wil blijven. Wat volgt is een voortdurend gevecht tussen aantrekken en afstoten, tussen verlangen naar en willen scheiden. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar; een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd….
De film wordt op vrijdag 10 mei vertoond bij café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert en begint om 20.30 uur. De entree bedraagt € 5,50. Studenten betalen half geld.

Foto's:


0