#Puberleven: Jeugdagent

In de column #Puberleven laten we iedere veertien dagen mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jeugdagent Niels Kanters over zijn beroep.

Ik krijg vaak de vraag gesteld wat een jeugdagent nu eigenlijk doet en wat het verschil is met een “gewone agent”. Het antwoord daarop is niet zo moeilijk: Als jeugdagent onderhoud ik contacten met jeugd en jeugdgroepen op straat en regelmatig bezoek ik de scholen in mijn werkgebied. Kennen en gekend worden is daarbij erg belangrijk en de jeugd het vertrouwen geven dat ze bij je terecht kunnen als er iets aan de hand is. De drempel verlagen en een helpende hand bieden. Ook het contact met ketenpartners is erg belangrijk. Zo is er veel contact met bijvoorbeeld Centrum Jeugd en Gezin, Veilig Thuis, bureau Halt en de (middelbare) scholen. Korte lijntjes is daarbij erg belangrijk. Samen maken we elkaar sterker en kunnen elkaar de informatie verschaffen die nodig is.
Naast mijn neventaak als jeugdagent ben ik dus ook nog een ‘gewone agent’ waarin ik veelal werkzaam ben binnen het context gedreven werk. Noodhulpsurveillance, waarbij we met allerlei zaken te maken krijgen. Dit kan vanalles zijn; een verkeersongeval, huiselijk geweld, inbraken of een overval. Heel divers dus en soms ook best wel heftig.
Gelukkig staat de boog niet altijd gespannen en het contact met de jeugd zorgt dan ook vaak voor leuke momenten. Zo kreeg ik onlangs de vraag van enkele leerlingen van het Commanderij College of ik iets voor hen kan betekenen tijdens de galastoet die binnenkort plaats gaat vinden. Het zou toch wel erg stoer zijn als we dan met de politieauto mee mogen rijden! Op zulk leuk initiatief kun je natuurlijk geen nee zeggen. Deze afspraak staat met als kleine tegenprestatie dat deze examenkandidaten ervoor gaan zorgen dat de politiebus blinkt als nooit tevoren want ze moeten natuurlijk wel shinen tijdens deze tocht!
Tegen alle examenkandidaten wil ik dan op zeggen: zet hem op en heel veel succes in deze spannende examentijd! Geloof in jezelf dan komt het zeker goed en zien we elkaar binnenkort tijdens de galastoet!

Niels Kanters
Jeugdagent Politie Gemert-Laarbeek

Foto's:


0