Veertig meter boven Hartje Gemert met mega-zweefmolen

GEMERT – Terwijl ik dit schrijf, krijg ik last van hoogtevrees. Tijdens de Meifeestenkermis staat er een spectaculaire, grote zweefmolen op ‘t Mertveld, die de mensen maar liefst veertig meter boven de grond verheft.

Door Simon van Wetten

U kijkt het haantje op de kerk recht in de ogen en maakt vervolgens een foto, want aan het zich overgeven aan deze attractie is ook een fotowedstrijd verbonden. Ik persoonlijk zou me met twee handen vasthouden, maar voor degene die Gemert-van-boven het mooist vastlegt, ligt een dinerbon te wachten. Het zou trouwens mooi zijn als een hooggeplaatste de opening verricht door zich nóg hoger te laten tillen en daar een soort urbi et orbi uit te spreken, ver boven het maaiveld. Een bos bloemen om voor te bedanken zit er bij terugkomst op aarde dan ook nog wel aan. En een rondje zweefmolen is natuurlijk nooit weg.
De Meifeestenkermis. Over niet al te lange tijd viert dit Gemerts fenomeen de 70-ste verjaardag! Wim van der Coelen zit in de organisatie en weet dat het de Bond voor Oud-Stoottroepers was die ooit de aanzet gaf. Die stoottroepers begonnen met een danstent voor duizend personen. Wim vertelt: “Daarna is het groter en groter geworden, met naast de kermis allerlei extra invullingen, zoals de Gemertse Wielerronde, met toenmalige coryfeeën als Bromsnor, Piet Bambergen, Toon Hermans en Willy Alberti. Maar ook een paaldanseres, of de kampioen touwtjespringen, een pannatoernooi, een PSV-speler die ballen in het publiek schoot, we hebben publiekstrekkers in allerlei soorten en maten gehad.”
En de kermis zelf, hoe gaat het daarmee? Wim: “De kermis loopt in veel dorpen achteruit. Klachten over geluidsoverlast, het hoogoplopende kostenplaatje en het feit dat de exploitanten nog maar weinig pacht betalen – anders willen ze niet komen – maken het organiseren van een kermis niet bepaald gemakkelijk. Tegen die stroom in slagen we erin om een volwaardige kermis op te zetten. Gelukkig, want zo genereren we het geld voor een aantal goede doelen. Dat is namelijk ook een van de doelstellingen. We willen andere activiteiten in het dorp kunnen ondersteunen. Het is dus niet alleen een kwestie van quitte spelen. Er zijn wat attractie-eigenaren die zich hebben teruggetrokken, maar daarvoor in de plaats komen er weer andere trekpleisters, met een goede variëteit, voor groot en voor klein, met als letterlijk hoogtepunt die zweefmolen.”
Dus de Meifeestenkermis haalt over een jaar of dertig het eeuwfeest? “Niets is zeker, maar we denken van wel. Wat we echt zouden willen is uitbreiden, maar daar ontbreekt op dit moment letterlijk en figuurlijk de ruimte voor.”
Misschien krijgt u wel een idee, daarboven in die zweefmolen. Het schijnt dat je op veertig meter hoogte overzicht krijgt. U ontwikkelt op dat moment wellicht een doorwrocht plan waaruit blijkt dat u met beide voeten op de grond staat.
De Meifeestenkermis begint op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, en duurt tot en met zondag 2 juni.

De Meifeesten komen eraan

Foto's:


0