Afscheidconcert Com Cinco

GEMERT-BAKEL – Com Cinco geeft woensdag 3 juli het allerlaatste concert bij KunstLokaal in Gemert. Iedereen is van harte welkom om dit moment bij te wonen.

Het begon allemaal toen herinneringen aan A Six ertoe leidden dat Mayke Hendriks op zoek ging naar talentvolle kinderen om een nieuw ensemble te vormen. De docente accordeon en piano van KunstLokaal vond violist Lucien Renette, toen elf jaar oud, accordeonisten Xippe Hendrikx en Jannah van Hout van eveneens elf jaar oud, pianist Hendrik van Hout van dertien en dwarsfluitiste Kim Colen van pas tien jaar oud. En zo ontstond Com Cinco; vijf vrolijke, begaafde kinderen met dezelfde voorkeur voor klassieke en hedendaagse muziek. Onder begeleiding van Mayke repeteerde het ensemble wekelijks in de huiskamer van Hendrik en Jannah, waar na afloop nog gezellig werd nagepraat. Het repertoire bestond uit muziek van onder meer Einaudi, Yann Tierssen, JS Bach en Piazzolla. Verrassend is het arrangement van Dance Macabre, bekend van het Spookslot uit de Efteling, en Com Cinco’s versie van de Bohemian Rapsody van Queen.

Diezelfde huiskamer was ook de plek waar Com Cinco in 2014 een kerstconcert gaf, het allereerste optreden. En op moederdag 2015, slechts negen maanden na het ontstaan, werd voor een publiek van meer dan honderd mensen een groots optreden verzorgd in de Nazareth Kapel waarvan een prachtige cd is opgenomen. De jonge muzikanten stonden op het ‘Storioni Festival’ in het Frits Philips muziekgebouw en verzorgden de muziek bij het symposium ‘Passie voor Italië’ van de Heemkundekring in de Eendracht in Gemert, waar presentator Wim Daniëls zichtbaar onder de indruk was. Toen dwarsfluitiste Kim besloot te stoppen, vond Mayke een meer dan waardige opvolgster in Ande Cremers en in de nieuwe samenstelling nam Com Cinco deel aan concoursen, gaf prachtige optredens en bracht een tweede cd uit.

En toen was er een muzikant die Com Cinco ontgroeide. Voor violist Lucien werd duidelijk dat muziek meer was dan een hobby. Hard op weg om een professionele violist te worden, werd hij aangenomen op de Young Musicians Academy in Tilburg en verliet hij Com Cinco. Unaniem werd besloten geen nieuwe violist te zoeken. Het ensemble was nog met z’n vieren, maar met Mayke erbij maakte dat nog altijd vijf en was de naam Com Cinco nog steeds passend. Na verloop van tijd kwamen ook andere muzikanten toe aan een volgende stap in hun leven. Vorig schooljaar vertrok Hendrik, pianist en oudste van het stel, voor een studie naar Leiden en komend schooljaar start dwarsfluitiste Ande met een studie in Nijmegen. Als duo gaan de accordeonisten Xippe en Jannah verder. Met plannen om populaire muziek, waar zij en andere leeftijdsgenoten naar luisteren, speciaal voor accordeon te gaan arrangeren.
Het slotconcert vindt plaats op woensdag 3 juli van 19.00 tot 20.00 uur bij KunstLokaal in Gemert. De toegang is gratis. Na afloop van het concert is er voor genodigden een afscheidsborrel vanwege Mayke’s afscheid bij KunstLokaal.

Foto's:


0