Allesbehalve lachwekkend

In de column #Puberleven laten we iedere veertien dagen mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jeugdagent Niels Kanters over lachgas.

Misschien is het u opgevallen. Steeds vaker kom je op straat slagroompatronen en ballonnen tegen. In veel gevallen is dit een teken van het gebruik van lachgas, dat steeds populairder wordt onder jongeren. Lachgas was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Lachgas is een van de vele vluchtige snuifmiddelen. Lachgas wordt meestal gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten. Zo’n patroon laat men leeglopen in een ballon en vervolgens wordt uit die ballon het gas ingeademd. Via de longen komt het gas snel in het bloed terecht en gaat het naar de hersenen. Net zoals bij andere vluchtige snuifmiddelen, ervaart men bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten. Er kunnen co├Ârdinatiestoornissen en gaten in het kortetermijngeheugen ontstaan.
De euforische toestand duurt niet lang. De effecten zijn uiteraard afhankelijk van de dosis. Hoe groter de dosis, hoe krachtiger de effecten.

Lachgas inhaleren heeft dezelfde risico’s als het gebruik van andere vluchtige snuifmiddelen, bijvoorbeeld irritatie van ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, braakneigingen, misselijkheid, bewustzijnsverlies, coma en zelfs de dood. Lachgas is licht ontvlambaar en kan brandwonden veroorzaken bij gebruik. Wanneer het rechtstreeks uit een lachgaspatroon of van een gasfles wordt ge├»nhaleerd, kan de huid of zelfs de mondholte bevroren raken. Het dronken gevoel bij het inademen van lachgas wordt veroorzaakt door een zuurstofgebrek in de hersenen, wat kan zorgen voor co├Ârdinatiestoornissen en dus ook voor valpartijen en verwondingen.

Langdurig gebruik van lachgas kan ook leiden tot onvruchtbaarheid, impotentie en beschadiging van het zenuwstelsel. Dit klinkt alles behalve lachwekkend en geeft aan wat voor gevaren aan het gebruik van lachgas kleven!

Graag wil ik afsluiten met een luchtiger onderwerp namelijk de afgelopen galastoet waaraan ik onlangs heb deelgenomen. De vijf eindexamenleerlingen hadden de dag van hun leven en straalden van top tot teen. Ook de vele toeschouwers waren positief gestemd, wat bleek uit de vele opgestoken duimen en vrolijke gezichten. Mooi om te zien!

Niels Kanters
Jeugdagent Politie Gemert-Laarbeek

Foto's:


0