Koemelken Boerenbondsmuseum

GEMERT – Koeien melken deed men vroeger met de handen. Als je het zag, dan leek het heel eenvoudig, maar het is moeilijker dan gedacht. Bezoekers kunnen het op zondag 16 juni zelf proberen in het Boerenbondsmuseum in Gemert.

Als mensen het melken onder de knie hebben is het nog de kunst om de melk in de emmer te krijgen. Groot en klein kan zich op zondag 16 juni komen bewijzen en proberen om ‘Kampioen Koemelken’ te worden; wie melkt de meeste melk in een bepaalde tijd? Er zijn leuke prijsjes mee te winnen.
Tegenwoordig rijden grote tankwagens met melk naar de fabriek, vroeger ging dat met de melkwagen. Zo’n melkwagen is in het museum ook te bewonderen. En wat deed men met de melk? Dat kun iedereen zien de eigen melkfabriek van het muzeum.
Tevens is het wasdag. Bezoekers kunnen zien hoe er vroeger gewassen werd. Vaak werd de witte was te drogen gelegd op het gras. Door de zon werd de was natuurlijk nog witter. Kinderen mogen het zelf een proberen. En de kinderen kunnen leren met pitriet te vlechten.
De muziek komt deze keer uit Volkel. Blaasorkest De Hannemanne staat garant voor gezelligheid. Het museum is 16 juni geopend van 13.00 tot 17.00 uur en behalve deze activiteiten zijn er ook weer tal van demonstraties in de verschillende ambachtsgebouwen van het museum.
Meer informatie, de agenda en actuele openingstijden staan op www.boerenbondsmuseum.nl en de facebook-pagina.

Foto's:


0