Kunstcafé Bauhaus & Slow Looking

GEMERT – In het vijfde Kunstcafé op dinsdag 11 juni vertelt Patrick Verhoeven over het Bauhaus en over kunstkijken. Patrick Verhoeven is onder andere werkzaam bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

100 jaar geleden richtte de Duitse architect Walter Gropius het Bauhaus op. Heeft hij met de oprichting van deze toonaangevende kunstschool opzettelijk een Bauhaus-stijl gecreëerd? Bestaat er zoiets als hét Bauhaus? De naam lijkt synoniem te staan voor modern design en moderniteit. Gropius zelf heeft altijd het opzettelijk voortbrengen van een stijl ontkend. Vorm-volgt-functie is het credo. Goed ontwerp voor de massa en zonder het Bauhaus geen IKEA.

Het Bauhaus schitterde doordat er vooraanstaande avant-garde kunstenaars aan verbonden waren. Lyonel Feininger, Johannes Itten, Oskar Schlemmer, Paul Klee en Wassily Kandinsky gaven er les. Later werd de beroemde architect Ludwig Mies van der Rohe directeur totdat de Gestapo in 1933 de deur definitief sluit. De kunstschool wordt als ontaard bestempeld en is niet meer welkom in nazi-Duitsland.

Na het verhaal over Bauhaus staan we wat langer stil bij Bauhaus verwante kunst. Gemiddeld kijken we negen seconden naar een kunstwerk. Maar door het toepassen van Slow Lookingals Visible Thinkingkijk je veel langer. Wat zie je allemaal? Wat zou dit kunnen betekenen? Kijk, denk en verwonder. En hoe langer je kijkt, hoe meer je gaat zien. Door gezamenlijk op een toegankelijke manier een kunstwerk te verkennen zal dit niet zo snel worden vergeten.

De lezing vindt plaats op dinsdag 11 juni om 20.00 uur bij JC De Bunker in Gemert. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is 5 euro en dit is inclusief een kopje koffie/thee (op vertoon van toegangskaartje). Kaartjes zijn te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl en www.eendracht-gemert.nl.

Kunstcafé is een gezamenlijk initiatief van De Eendracht Cultuurhuis, Bibliotheek De Lage Beemden, KunstLokaal en de Bunker.

Foto's:


B