Momentum Mediation: samen op weg naar een duurzame oplossing

GEMERT – Mediation is een betaalbare en eerlijke manier om geschillen op te lossen. Een uitkomst wordt niet opgelegd, maar in onderling overleg tussen beide partijen bepaald. Diane Rooijakkers van Momentum Mediationbemiddelt bij zakelijke én familiaire conflicten.

Door Siel Peijs

“Als mediator ben je echt onpartijdig”, zegt Diane Rooijakkers, eigenaresse van Momentum Mediation. “Ik heb geen belang bij de uitkomst. Een geschil is pas opgelost als beide partijen tevreden zijn. Dan is mijn missie geslaagd.”

Mensen kunnen om allerlei redenen met elkaar in conflict komen. Het kan gaan om zakelijke geschillen of onenigheid op de werkvloer. Maar ook in de familiaire of relationele sfeer kan ruzie ontstaan, bijvoorbeeld rondom erfenisverdelingen of echtscheidingen. Mediation kan in dat geval een krachtige en dankbare oplossing bieden, legt Diane uit: “In een conflictsituatie zijn de emoties vaak zo hoog opgelopen dat mensen er samen niet meer uitkomen. Als je daardoor de gang naar de rechter moet maken, met twee advocaten, zijn de kosten niet te overzien. In mijn rol als mediator werk ik aan het herstel van het vertrouwen. Zodat er een oplossing kan komen waaraan beide partijen hebben bijgedragen. En waarbij ze allebei voelen dat ze tevreden zijn over de uitkomst. Dat voelt ook beter als een uitslag die door een derde partij wordt opgelegd.”

Diane startte haar mediation-praktijk, gevestigd in Gemert, in juli 2018. “Ik werkte toen, en nu nog steeds, als financieel adviseur bij de Rabobank”, vertelt ze. “Daar kom je ook veel scheidingszaken tegen. Daar wilde ik graag meer mee gaan doen.” Ze besloot de opleiding tot mediator te volgen. Inmiddels is ze gediplomeerd en staat ze ingeschreven in het wereldwijde en onafhankelijk ADR-register voor professionele mediators. Een vervolgopleiding tot familie-mediator was de volgende stap. “Dat betekent dat je ook een scheidingsconvenant, ouderschapsplan en alimentatie-berekening mag opstellen”, legt ze uit. Ook bemiddelt Diane bij erfenis-verdelingen. “Want”, zegt ze, “als het om geld gaat dreigt altijd het gevaar dat er onenigheid ontstaat binnen een familie.”

Dat ze familie-mediator is, wil overigens niet zeggen dat ze alleen scheidingszaken behandelt, voegt ze daar direct aan toe: “Ik bemiddel ook bij zakelijke conflicten of bij conflicten tussen een werkgever en een werknemer. Vaak wordt er dan toegewerkt naar een ontslag. Maar soms kan het nog opgelost worden.”

De weg naar een duurzame oplossing begint altijd met een kort intake-gesprek, waarbij Diane alvast een analyse van de zaak maakt. Dat gesprek voert ze met beide partijen, benadrukt ze: “Het komt natuurlijk voor dat ik eerst benaderd wordt door de ene partij. Maar mediation heeft pas kans van slagen als beide partijen mee willen werken. Daarom wil ik ze allebei aan tafel hebben.”

Vervolgens wordt, vaak in meerdere gezamenlijke gesprekken, naar een oplossing gezocht. Die uitkomst wordt vervolgens vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, waarin duidelijke afspraken waaraan beide partijen zich dienen te houden.

Diane hanteert in haar praktijk een zo persoonlijk mogelijke aanpak. “Ik kom het liefst bij mensen thuis”, zegt ze. “Dat vind ik prettig, en mensen vinden het zelf vaak ook fijn. Maar afspreken op locatie kan natuurlijk ook.” Om die reden hanteert ze ook flexibele tijden: “Mensen werken vaak overdag.” Ook dat past bij de dienstbare rol van mediator, besluit ze. Want ze wil mensen op de eerste plaats helpen: “Conflicten kunnen diep ingrijpen. Zeker scheiden geeft vaak een lange periode van onzekerheid. Als je er voor kunt zorgen dat mensen hun leven weer goed kunnen oppakken, dan geeft dat veel voldoening.”

Meer informatie: www.momentum-mediation.nl .

Foto's:


d