Single Memories: Marcel van de Laar

GEMERT – Hij is geboren op een voor hem perfecte dag: Valentijnsdag 1960!. Hij komt uit een bijzonder muzikale familie en vierde op 7 april met zijn Truus hun veertigjarige huwelijksfeest. Marcel van de Laar is voor velen de levensgenieter en zingende kastelein sinds 27 maart 1991, de start in de Buffalo Bar.

Door Bernard Janssen

Marcel vertelt: “Muziek speelde bij ons thuis een hoofdrol. De muzikaliteit hadden we van moeder die goed piano en ook mondharmonica speelde. Mijn broer Tim is beroepsmuzikant, en enkele jaren geleden is mijn neef Hans Mortel overleden. Hij was de echtgenoot van Trea Dobbs, en de ontdekker van Frans Bauer en Marianne Weber. Hij schreef zelfs het nummer ‘Als sterren aan de hemel staan’ voor Frans. Zelf had ik op m’n 14e al een drumstel, en wat ik bijzonder vond: ik kreeg les van Locomotions-drummer Peter Vlemmings. Dat was erg leuk, en ik heb later een betere drumkit aangeschaft. Daarmee hooguit enkele optredens gespeeld met de countryband ‘Silverstone’ met onder andere Huub Sterken. Dat was niet bepaald mijn ding. In mijn ‘wilde’ jaren hebben we vaak als bluesband geoefend in de kelder van het kasteel, met broer Eddy op drums, Theo Backs op sologitaar, Theo vd Vossenberg op gitaar en ik op bluesharp. We zijn op repetitieniveau blijven steken, maar lol hadden we des te meer. Ik herinner me nog dat we moeite hadden om nummers te beëindigen, soms duurden ze bijna een vol uur! Dat was lachen, een mooie tijd. Jo van der Putten belde me eens om z’n saxofoonkwaliteiten te laten horen. Hij liet z’n telefoon in z’n sax zakken om na afloop te vragen: ‘hoe klonk het?’ Ja, gaaf man!

Een jaar of vijf geleden vroeg Ben Spierings aan Van de Laar om hem te helpen. “Hij weet dat ik een prima geluidsinstallatie heb. Dat was de aanloop naar een optreden voor de Nederlandse Neil Diamond fanclub, ergens in de buurt van Apeldoorn. Ik deed het geluid en via een speciale verbinding heeft de echte Neil Diamond toen meegeluisterd. Dat was echt super! En kijk nu eens waar hij nu staat met z’n Beautiful Noise Band, geweldig toch?”

Wie hij erg bewondert is Flaco Jimenez. “Een geweldig accordeonist. Met Truus en enkele vrienden hebben we hem gezien in Venlo, prachtige muziek. Hij speelde eens mee met ‘Kroenenberg’ van Rowwen Hèze in 1992, en concerten van Freddy Fender, Rory Gallager en John Fogerty. Hij is ook te horen op platen van de Rolling Stones en Ry Cooder en maakte deel uit van de legendarische Texas Tornados. Dat zegt wel iets.”

Marcel vertelt over z’n loopbaan als kastelein. Hij liet een buffelhorens-trofee zien met de inscriptie 27-3-1991, de startdatum van de ‘Buffalo Bar’. Acht jaar later werd ‘De Landman’ aan het Ridderplein hun volgende uitdaging, en enkele jaren en deuren verder ‘De Veldwachter’. De huidige locatie ‘De Bedoeling’ wordt vanaf 2010 gerund, maar is ook de laatste. Wegens gezondheidsredenen stoppen ze deze zomer, een neef neemt de zaak over.

Marcel besluit: “Ik heb altijd met veel plezier dit werk gedaan, daarbij vaak gezongen op feesten en zo. Eigen nummers van m’n cd waren altijd populair, zoals ‘Show me your love’ en ‘Open your eyes’. De plaat die al die jaren met kop en schouder boven de rest uitsteekt is ‘And A Bang On The Ear’ van The Waterboys, mijn single memory”

Volgende week het muziekverhaal van Chantal Lücker.

Foto's:


0