Teleurstellingen

Zaterdagavond en ik twijfel of ik mijn laptop nog ga halen om een column te typen. Ik heb het koud en ben moe maar het idee van een zondag waar ik helemaal niks hoef toch zorgt dat ik er even voor ga zitten. Tegen niemand zeggen hè, maar ik heb even de haard aan gemaakt.
Deze week nog een bezoekje gebracht aan de huisarts waar ik dan ook met open armen ontvangen werd. Een plek waar ik me totaal niet op mijn gemak voel als ik niets mankeer, maar goed op speciaal verzoek ga ik dan toch maar. Sinds de beoogde stamcel transplantatie van mijn zus heb ik wat kleine dingen veranderd in mijn leven. Ik probeer op tijd naar bed te gaan en laat het wijntje staan. Valt me niet tegen moet ik zeggen! Elke dag topfit achter mijn klanten staan was het doel en dat is gelukt. Mijn bloeddruk was goed (dat mag in de krant!) en nu nog even bloedwaardes checken en ik kan er weer een tijd tegen.
Ik had ruim twee weken geleden een wangslijmvliestest gekregen van het UMC in Maastricht en vol spanning afgewacht op het resultaat. Gekscherend zeiden mijn zus en ik al tegen elkaar: “Wat als nu blijkt dat we niet eens zusjes zijn?” Je moet er toch niet aan denken en zeker niet in deze situatie! Vrijdag de verlossende brief met daarin de uitslag. We zijn zusjes! Het HLA-type is bruikbaar voor transplantatie. Echter, een ander type stamceltransplantatie heeft de voorkeur. Dus ze gaan verder zoeken en als daar niets uitkomt doen ze alsnog een beroep op me. Een paar zinnen die ik een paar keer moet lezen voor het kwartje valt. Potverdeurie, het leek zo klaar als een klontje! Gelukkig is mijn zus niet in levensgevaar en kan ze rustig afwachten op de perfecte match. Ze heeft al jaren een ‘storing’ in haar bloed maar nu is de hele fabriek in de war. Er zijn in Nederland bijna 300.000 geregistreerde donoren maar nog vaak genoeg wordt er geen match gevonden.
Misschien heeft mijn verhaal tot nu toe indruk op je gemaakt en wil je meer weten over stamcel donatie? Meld je aan via www.matchis.nl! Omdat je ‘gewoon’ iemand wilt helpen….

Francis van Gils

Foto's:


0