12 juni 2019

Veel belangstelling voor open dag Boelthiek

GEMERT – Boelthiek staat op de gevel, met de letters van de verhuisde bibliotheek. Een mooi voorbeeld van hergebruik. Boelthiek: de nieuwe naam voor de voormalige Gerarduskerk in Gemert. Er gebeurt al weer van alles. Het draait om samenwerken en ontmoeten, van ondernemers en van mensen uit de buurt/het dorp. En om wonen. Goed Wonen koos ervoor het pand niet langer leeg te laten staan. Maandag was er Open Dag.

Van de redactie

Waar de bibliotheek zat, zitten kringloopwinkel 2Switch, evenementenorganisatiebureau S-factor, 2Pauwer ‘herontdek je eigen kracht’, Savant Zorg en de KBO (Katholieke Bond van Ouderen). In het kerkgedeelte zijn twee ateliers voor kunstenaars. Goed Wonen heeft de huidige gebruikers bij elkaar gezocht. En er is ruimte voor meer. Maatschappelijke organisaties die hierin interesse hebben kunnen contact opnemen met Goed Wonen. Voor de buurtfunctie van het gebouw kan bij wijze van spreken de sleutel worden opgehaald. Goed Wonen wilde het gebouw al in gebruik laten nemen tijdens het nadenken over het definitieve plan.

“Binnen drie tot vier jaar hopen we een uitgewerkt plan te realiseren. Dit is het begin van de planvorming. We halen ideeën op bij mensen, ook vandaag op de open dag. Een architect heeft enkele tekeningen gemaakt om te laten zien wat zou kunnen. Veel mensen vinden het uiterlijk van het gebouw nogal gesloten. Dat nodigt niet echt uit. En we zouden graag meer daglicht binnen krijgen”, zegt Dorien Op den Camp van Goed Wonen. Die wensen zie je al terug in de schetsen van de architect. “Het gebouw is geen monument, dus we hebben wat vrijheid. We willen de opzet van het gebouw (groot, ruimtelijk, bogen) behouden. We denken aan een combinatie van wonen en ontmoeten. Ontmoeten past bij de vroegere kerkfunctie van het gebouw. We onderzoeken waaraan behoefte bestaat, onder andere bij buurtbewoners. De woonfunctie willen we graag uitbreiden met een aantal appartementen voor één of twee bewoners met een smalle beurs. Bij seniorenappartementen hebben we ervaring opgedaan met het gezamenlijk gebruik van een woonkamer, keuken of tuin. We bekijken of dat ook kan voor de doelgroep hier. Het kan voor hen de huurprijs beperken. Belangrijk vinden we vooral: wat zien mensen wel en wat niet zitten”, aldus Op den Camp.

2Switch wil bijdragen aan een betere, meer duurzame woon-, leef- en werkomgeving van mensen. “We zijn tevens een werkleerbedrijf. We bieden mensen ervaringsplekken en helpen hen zo richting de arbeidsmarkt,” benadrukt filiaalleider Bram Cossee. 2Switch werkt graag samen met andere lokale organisaties, “zoals bijvoorbeeld ORO”, want ‘samen sta je sterker’. 2Switch komt van oorsprong uit Dieren bij Arnhem en beheert momenteel elf kringloopwinkels van Wierden bij Almelo tot Venray. Cossee: “Ongeveer 90% van wat bij ons binnenkomt wordt verkocht of gerecycled. In Gemert zijn we een kleine winkel. We halen daarom geen spullen aan huis op, maar een doos of tas met spullen kan worden gebracht. Misschien kunnen we straks uitgroeien naar een grote locatie. We zouden dan ook bijvoorbeeld plastic kunnen gaan recyclen.”

Loop gerust eens binnen.

Foto's:


0