Voetlicht Milheeze viert veertigste verjaardag ‘over the top’

MILHEEZE – Voetlicht uit Milheeze bestaat exact veertig jaar. De toneelvereniging viert dat jubileum met de muzikale theatervoorstelling De Gelaarsde Poes. Op 14, 15 en 16 juni kan het publiek genieten van deze buitengewone productie in het gelegenheidstheater bij Van Kessel Olie.

Door Siel Peijs

“Voor onze verjaardag zijn we gaan kijken naar een voorstelling waarmee we uit kunnen pakken, waar uitdaging inzit en waar we een breed publiek mee kunnen trekken”, vertelt Jeroen van de Nieuwenhof, voorzitter van Toneelvereniging Voetlicht Milheeze, met zichtbaar enthousiasme. “Dat is De Gelaarsde Poes geworden. Het is een eigentijdse vertaling van het sprookje, gemaakt door het RO Theater uit Rotterdam. Die hebben een absurdistische versie van het verhaal gemaakt. Met liedjes op eigen teksten.”
Voetlicht bestaat in 2019 exact veertig jaar. De toneelvereniging uit Milheeze heeft daarom alle reden uit te pakken, vindt Van de Nieuwenhof. “Tien jaar geleden hebben we dat met de musical Ja Zuster Klivia ook gedaan. Vijf jaar terug hebben we samen met de fanfare De Rotonde gemaakt. Daar hebben we vaak aan terug gedacht.”
De Gelaarsde Poes, de jubileumvoorstelling van deze verjaardag, is in alle opzichten een buitengewone productie, vervolgt de voorzitter: “Het is een fantastische familievoorstelling. Heel dynamisch; het blijft geen vijf minuten bij dezelfde scene. En de humor heeft zo’n gelaagdheid dat het voor kinderen leuk is, maar voor volwassenen ook.”
Om de voorstelling optimaal tot haar recht te laten komen, zocht Voetlicht naar een bijzondere speellocatie. Dankzij de medewerking van Van Kessel Olie werd die ook gevonden. Een loods bij het bedrijf, waarin normaal gesproken vrachtwagens staan, is voor de gelegenheid omgebouwd tot heus theater. Er is een entree met horeca-faciliteiten. En vanaf een speciaal opgebouwde tribune met 200 zitplaatsen heeft het publiek uitzicht op het breed opgestelde decor. Van de Nieuwenhof: “Voor de decorbouw, de kleding, de attributen is alleen al een club van zo’n vijftig mensen bezig. En ook de fanfare en de carnavalsvereniging helpen mee. Zij hebben handige mensen en weten hoe je zo’n groot evenement organiseert. Dat is fantastisch; om met zo’n enorme club mensen iets geweldigs te organiseren. En met z’n allen kun je oplossingen vinden voor dingen die vooraf onmogelijk leken.” De voorstelling zelf wordt gebracht door 26 spelers. Leden van Voetlicht zelf, natuurlijk. Maar ook oud-leden en kinderen. Van de Nieuwenhof kijkt dan ook enorm uit naar de uitvoeringen, besluit hij: “Het is voor ons een hele pittige voorstelling. Het is compleet over the top, dus moeten wij het ook over the top spelen. Dat is superleuk om te doen. De voorstelling duurt twee-en-een-half uur. Maar er is zoveel afwisseling, en er zijn zoveel liedjes tussendoor, dat het publiek zich geen moment zal vervelen.”

Voetlicht speelt De Gelaarsde Poes op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni om 20.00 uur. Op zondag 16 juni start de voorstelling om 14.00 uur. De theaterzaal bij Van Kessel Olie is te vinden aan de Milheesestraat 19. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Van Kessel Olie en Dagwinkel Van Buel in Milheeze, en via www.voetlichtmilheeze.nl en kosten € 10,-. Kinderen tot 12 jaar kunnen de zondagvoorstelling bezoeken voor € 5,-. Op vrijdag en zaterdag is er een afterparty met dj.

Jeroen van de Nieuwenhof

Foto's:


0