Bewoners Prinat blij met hun nieuwe woonplek

GEMERT – De bewoners van Prinathebben de sleutel gekregen van hun nieuwe huurwoning of appartement. Samen bedenken, ontwerpen en creëren is de rode draad geweest in dit nieuwbouwproject.

Door Marcel Bosmans

Edwin Reijnders van Goed Wonen Gemert vertelt over de mooie samenwerking in dit project. “Mensen weten als geen ander hoe ze willen wonen. Al in een vroeg stadium hebben we omwonenden en potentiële bewoners daarom bij de planvorming betrokken. Wij stonden aan de zijlijn en mensen bedachten en ontwierpen zelf hun eigen woning en woonomgeving. Uniek aan dit proces is dat we ook buurtgenoten – die niet bij ons huren – erbij betrokken hebben.“

45 duurzame woningen

Prinat grenst aan het Prinetiusplantsoen en de Pastoor Attendorenstraat in Gemert. “Vroeger stond op deze plek de Michaëlschool. Na de bouw van een nieuw onderwijscluster bij het sportpark, De Samenstroom, heeft de gemeente de oude school laten slopen en het terrein gesaneerd. De vrijkomende vierkante meters zijn ingezet als inbreidingslocatie voor woningbouw. Nu staan er 23 grondgebonden woningen en 22 levensloopbestendige appartementen en is het een mooie duurzame wijk geworden met CO2 neutrale woningen.”

Adri van Daal is een van de nieuwe huurders. “Ik hoef maar een paar meter te verhuizen. Hiervoor woonde ik in een eengezinswoning. Ik wilde graag in deze buurt blijven. Het is er rustig en groen. Met Gemertsemensen, die elkaar nog gedag zeggen. Verhuizen naar een seniorenwoning om de hoek was daarom een kans die ik niet wilde laten schieten. Ik ben zestigplus, leef alleen en heb een versleten rug. Een compacte woning, waarin de meeste voorzieningen gelijkvloers zijn en aangepast op de ouder wordende mens, is voor mij perfect. Er blijft altijd wat te wensen over, maar ik ben blij dat de woning een achtertuin heeft. Daar heb ik me met succes sterk voor gemaakt tijdens de bijeenkomsten.”

André en Marijke van Bussel huren een appartement en waren pas in een later stadium betrokken. André: “Ik was meteen verliefd op het gebouw. Het ziet er heel strak uit. Ik viel ook voor het vergezicht. Deze woning kijkt uit op een laan met eiken. Ik verheug me nu al op de herfstkleuren.” De binnentemperatuur in het appartement is het hele jaar door constant dankzij de toegepaste innovaties. Marijke: “In ons oude huis zit nog een gaskachel. Centrale verwarming hebben we nooit gehad. Die stap slaan we nu helemaal over.”

André is net als Adri een gepassioneerd fotograaf. Allebei hebben ze de bouw van de wijk op de voet gevolgd en in beeld gebracht. “Ik kom uit de bouw en vond het heel interessant om het nu eens van de andere kant te bekijken .”

Bovenbuurvrouw Maartje Lucassen (27) is een van de jongste nieuwkomers. “Ik leef op dit moment bij mijn ouders en het is voor hen en voor mij tijd dat ik op mezelf ga wonen. Traplopen is lastig, omdat ik een spierziekte heb. Een gelijkvloerse woning in een appartementencomplex met lift is voor mij dus perfect.”

Maartje kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomsten met andere bewoners: “Doordat we zelf inbreng in het project hebben gehad, voelt het echt alsof het van ons samen is. Dat schept een band. Als je samen optrekt leer je elkaar ook kennen. We hoeven ons niet meer aan elkaar voor te stellen.”

Foto: Maartje Lucassen omringd door nieuwe buren Marijke en André van Bussel.

Foto's:


0