Geslaagd scholenproject Gilde St. Agatha

BOEKEL – In de maand januari heeft het Boekelse gilde St. Agatha zeer intensief en met veel plezier samengewerkt met alle lagere scholen in Venhorst en Boekel. Deze samenwerking was bedoeld om 130 kinderen die nu de school verlaten informatie te verstrekken over het gilde.

Hoofdman van het gilde Jos Huijben heeft deze informatie verzorgd. Hij vertelde hoe het gilde Boekel vroeger moest verdedigen tegen rovers. Ook werd verteld dat het gilde vroeger veel meer deed dan verdedigen. Het gilde was ook brandweer en alle mensen die overleden waren werden door het gilde begraven. Verder was het gilde een hulpdienst voor bijvoorbeeld situaties waarbij iemand gestorven was van een boerderij of een ander bedrijf. Het gilde hielp daar waar vroeger hulp nodig was. Heden te dage zijn er organisaties die deze hulp verzorgen. Het verhaal van de tijd van de ridders werd door de kinderen met open mond aangehoord.
Enkele weken geleden werden de kinderen en hun leerkrachten met tromgeroffel, vendelzwaaiend en met bazuingeschal welkom geheten bij het gildehuis. Bij het gildehuis werd er door de kinderen gestreden wie er van hun school koning zou worden. De opdrachten die uitgevoerd moesten worden bestonden uit vendelzwaaien, trommelen, kruisboogschieten en het invullen van vragen aangaande het gilde. De winnaar van elke afzonderlijke school is ‘Scholenkoning 2019’ en ontving van Gildekoning Arie v.d. Kimmenade een prachtig verzilverd schild. Hoofdman Jos Huijben overhandigt aan elke Scholenkoning een prachtige oorkonde met daarop zijn naam en de vermelding dat hij Scholenkoning 2019 is. De scholenkoningen worden, met hun familie, door het gilde als V.I.P. uitgenodigd bij het jaarlijks koningschieten op de derde zondag na Pasen. Scholenkoning 2019 voor de Cornelisschool uit Venhorst is Rive de Bruijn geworden en van de Octopusschool Boekel Teun van Sleeuwen. De Regenboogschool heeft wel alle informatie op school gekregen, maar de opdrachten bij het gildehuis konden vanwege het tropenrooster niet uitgevoerd worden.
Het gilde kan tevreden terugkijken op een zeer geslaagd scholenproject, dankzij de inzet van de leerkrachten en de enthousiaste en geweldig goed luisterende kinderen.

Scholenkoning Teun van Sleeuwen.

Foto's:


0