Gij zult liegen

Ik weet het zeker. Ik lieg steeds vaker. En ook gij, gemiddelde lezer, bent de afgelopen tien jaar steeds meer gaan liegen. Schaam je! Schaam ons! Daar waar we onze (klein)kinderen bijbrengen dat ze altijd eerlijk moeten zijn, geven wij het slechte voorbeeld. Steeds vaker. En het ergste is: wij doen dat omdat de overheid het bevordert. En die overheid heeft dat niet in de gaten, zoals ze wel meer niet in de gaten heeft. Daar is ze overheid voor.

Europese wetten schrijven voor dat de aanbieder van een website de bezoeker moet informeren over cookies. En de maker van een app moet duidelijk maken hoe hij de persoonsgegevens gebruikt. De belangrijkste functie van cookiesis om de ene gebruiker van de andere te onderscheiden. De eerste cookies waren kleine, onschuldige tekstbestandjes die door een website op de harde schijf van je computer werden gezet op het moment dat je de site bezocht. Zodat het allemaal wat soepeler werkte. Al snel ontdekten de commerciële webgenoten de mogelijkheden. De overheid hobbelde natuurlijk achter die ontwikkelingen aan en moest wat regeltjes vastleggen. En daar is het fout gegaan. Website-eigenaren en app-makers hoeven de slimme en slinkse werkwijze van de commerciële partners niet tot in detail uit te leggen. En dus formuleren ze iets oppervlakkigs over bezoekerservaring, goed werkende site, afgestemd op jouw interesses. En dan komt’ie: de leugenklik. Ja, ik accepteer alle cookies. Of erger: ja, ik heb de voorwaarden gelezen. Nee, dat hebt u niet. En ik ook niet. Maar zonder die leugenklik gaat de website niet verder of kunnen we die handige app niet op onze telefoon installeren. Zonder die leugenklik kunnen we geen nieuw account aanmaken en dus geen gebruik maken van de moderne ‘diensten’. Liegen is volksactiviteit nummer één geworden.

Het is slechts wachten op het moment dat onze kleindochter een keer naast me zit en meekijkt als ik iets installeer. Ja, maar opa, stond daar niet ‘Ik heb de voorwaarden gelezen’? Weet jij dan niet, opa, dat je dan dat gekleurde woordje kunt aanklikken en dat je dan die voorwaarden kunt lezen? Jawel, meisje, dat weet ik. Maar dat heb je niet gedaan, opa. Nee, meisje, dat klopt. Ja, maar opa, toch klik je op ‘Ja, ik heb het gelezen’? Ja, meisje, je hebt gelijk. Dat klopt eigenlijk niet, hè?
Ik ga maar vast nadenken over hoe ik haar dat volgend jaar ga uitleggen.

Maarten

Foto's:


0