Gildetentoonstelling in het gemeentehuis

GEMERT-BAKEL – In de inforuimte, rechts van de toegangshal, van het gemeentehuis van Gemert-Bakel heeft het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde Gemert een tentoonstelling ingericht. Verschillende documenten, foto’s en attributen van het gilde geven inzicht in het gilde in het verleden en de tijd vanaf 1966 tot nu. Zilver, vaandels, vendels en pieken, die bij optredens nodig zijn, konden geen plaats krijgen.

Het was de bedoeling dat de tentoonstelling al in de maand mei te zien zou zijn, maar door de onverwachte tijdelijke sluiting van gildehuis Brasserie De Keiizer waren documenten en attributen niet bereikbaar. Vanaf eind vorige week is dit wel gelukt zodat iedereen tot 1 oktober tijdens de openingstijden van het gemeentehuis de tentoonstelling kan bezoeken.
De tentoonstelling is onderwerpsgewijs ingericht. In de vitrinekast vinden enkele boeken, lavabostel en enkele tastbare bewijzen van gildefeesten, zoals, bierglazen en wijnfles van het Landjuweel 1972 een plaats. Aan de wand staan, van links naar rechts, foto’s van het gildehuis van begin vorige eeuw, waaronder een foto van het gilde in het jaar 1944, toen het gilde niet officieel mocht optreden, maar toch een foto in gildekostuum werd gemaakt op de binnenplaats van het gildehuis. Daarnaast afbeeldingen van de geschonken koningsschilden vanaf 1964, toen het koningschieten opnieuw werd hervat, tot nu toe, alsmede afbeeldingen van de schenkers van een schakel van de koning- en koninginneketen. Verder zijn foto’s te zien van de gildekapel in de Deel, alsmede een schilderij van de kapel van de hand van Henk van Eck, foto’s van het vendelen en de verklaring van de verschillende slagen van het Sint Jorisvendelgebed, de gekalligrafeerde lijst van dekens uit het verleden tot enkele jaren geleden. En tot slot de standaardvaan uit 1909 en een medaillon van het gildevaandel uit 1928.
In een vitrine liggen medailles, geschonken door het koninklijk huis en gewonnen op gildefeesten. Daarin ligt ook het dodenschild, waarop de namen van overleden actieve gildebroeders zijn en worden vermeld.
De tentoonstelling geeft, kortom, een overzicht van voor een gilde belangrijke zaken. Er liggen folders en ansichtkaarten, welke meegenomen kunnen worden. Voor iedereen die meer wil weten over het gilde is een bezoek aan te raden.

Foto's:


0