Gratis openluchtfilm bij Filmhuis Luxor

GEMERT – De Amerikaanse regisseur Peter Farrelly bracht vorig jaar Greenbook uit, een autobiografische roadmovie. De film is gebaseerd op het ontstaan van een vriendschap tijdens een gezamenlijke reis tussen een beroemde pianist en zijn chauffeur annex lijfwacht.

Het is 1962: Don Shirley is een Amerikaan met een donker uiterlijk, een intelligente, fijnbesnaarde man en beroemd als pianist. Hij heeft een concerttournee gepland door het zuiden van de Verenigde Staten wat niet gemakkelijk zal zijn voor hem. Hij is immers geen blanke en in de jaren ’60 golden in Amerika (en met name in het zuiden) strenge segregatiewetten (=een wettelijke regeling, waarbij groepen mensen van elkaar worden scheiden op grond van hun vooronderstelde ras).
Om problemen onderweg te voorkomen huurt hij een chauffeur/lijfwacht in, Tony Vallelonga, die bekend staat als Tony Lip. Deze Tony is een voormalige uitsmijter, van huis uit Italiaans, en een onbehouwen figuur die in de omgang racistische trekjes vertoont. Ze zijn in alle opzichten elkaars tegenpolen.
Toch gaan ze op weg; pianist Don wil een beschermer en chauffeur Tony heeft geld nodig. Twee maanden toeren ze met elkaar door Amerika. De blanke Tony ziet onderweg hoe mensen met een donker uiterlijk worden behandeld. En ervaart de zwarte pianist positieve kanten van zijn witte metgezel. Door de gezamenlijke belevenissen onderweg komen de botsende karakters meer bij elkaar raken ze bevriend…….
De film wordt op vrijdag 12 juli in de tuin van café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert vertoond. De film begint om 22.30 uur vanwege de laat invallende duisternis en de entree is gratis. Tuin en tuinterras zijn vanaf 21.30 uur open. Als het regent gaat de filmvertoning niet door.

Foto's:


0