Koningschieten Sint Jorisgilde

GEMERT – Na het schieten van een gemeentekoning Gemert-Bakel, in de persoon van de huidige koning van het Sint Jorisgilde Cor Opsteen, gaan de rooi gildebroeders en gildezusters zich opmaken voor het schieten van een eigen nieuwe gildekoning. Op zondag 21 juli is het koningschieten op Koks.

Traditiegetrouw trekken de gildebroeders van het Sint Jorisgilde in de oneven jaren op naar de schutsboom bij de Kokse Hoeve. De huidige koning Cor Opsteen en zijn koningin Paulina Adriaans-Opsteen leggen bij aankomst hun koningsvogel, de koninginnevogel, het koningszilver, de koningstok met zilveren knop en de koninginnestok neer. Hierdoor komt de weg vrij voor het koninschieten van het gilde. Daaraan kunnen alle leden van het Sint Jorisgilde deelnemen en de leden van de Vrienden van de Gemertse gilden.
Ook dit jaar is het weer mogelijk dat het Sint Jorisgilde een gildekeizer krijgt. Deze keer kunnen zelfs twee gildebroeders zich tot keizer schieten; kapitein Frans van der Burgt en tamboer Albert van den Eijnde. Frans schoot zich in 2011 en 2015 tot koning en Albert in 2009 en 2013. Als één van beiden het laatste stukje van de koningsvogel naar beneden schiet is hij keizer. Maar hij moet eerst twee jaren zijn functie als koning vervullen. De nieuwe koning moet aan drie verplichtingen voldoen, namelijk het schenken van de erewijn bij het gildehuis Dientje, na afloop van zijn of haar koningschap naar vermogen een zilveren schild schenken en tenslotte het onderhouden van het koningszilver. Voor Frans en Albert zal het schieten heel erg spannend worden, want men is keizer van het gilde voor het leven en er mag maar één keizer zijn binnen het Sint Jorisgilde. Dat zal een historische gebeurtenis worden, want het is slechts één keer in de geschiedenis voorgekomen. Dit was in 1759 toen Henricus Jansse van Deursse zich tot keizer schoot. Zover is het nog niet, want ook andere gildebroeders en gildezusters willen zich tot koning schieten. Het zal weer een spannende strijd worden op Koks.
Het koningschap bij het Sint Jorisgilde is de belangrijkste functie binnen het gilde en samen met de koningin is de koning altijd aanwezig bij alle gelegenheden tijdens het tweejarig koningschap. Zonder de koning kan het gilde niet deelnemen aan een activiteit. Dit geeft de nodige verplichtingen, maar men weet van tevoren waar men aan begint. Het huidige koningspaar Cor Opsteen en zijn zus Paulina Opsteen-Adriaans weet inmiddels precies wat het koningschap inhoudt. Zij waren de afgelopen twee jaren bij elke gelegenheid aanwezig. Ook bezochten zij tal van verjaardagen, geboorten en helaas soms ook uitvaarten van gildebroeders en gildezusters. Naast het koningschieten is het ook voor iedereen mogelijk om tegen een kleine vergoeding te schieten voor de drie koningskruizen.
De dag begint om 11.00 uur met een Heilige Mis in de kerk van Sint Jans Onthoofding. Om 14.00 uur start het schieten om de koningskruizen, waarna het koningschieten om 15.30 uur zal beginnen. Ter afsluiting is iedereen om 21.15 uur uitgenodigd voor de receptie van de nieuwe koning in gildehuis Dientje.

Koningspaar Cor Opsteen en Paulina Adriaans.

Foto's:


0