Melfi van den Broek maakt werk van Rembrandt

GEMERT – Tijdens het jaar van Rembrandt zijn deze zomer in het Rijksmuseum in Amsterdam kunstwerken, geïnspireerd op het werk van Rembrandt, te bewonderen tijdens de zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’.

Door Julia Munsters

Het Commanderij College is tijdens deze tentoonstelling goed vertegenwoordigd, het werk van leerlingen Ize Arts en Melfi van den Broek en medewerkster Peggy (De Meester Kantine) is door een deskundige jury geselecteerd. Vanaf 15 juli tot en met 15 september zijn de werken te zien in het museum.

Voor de zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ mocht iedereen, wereldwijd, hun op Rembrandt geïnspireerde werk insturen. Docent Maarten Schamp gaf zijn leerlingen op het Commanderij College de opdracht deel te nemen aan deze selectie. Melfi: ‘Meneer Schamp gaf ons deze opdracht als laatste schoolproject voor de examens. Tussen de drukte van de komende examens werd door de examenklas gewerkt aan individuele werken, die vervolgens ook werden ingediend voor de tentoonstelling.’ Uit 8.390 inzendingen uit 95 landen is het werk van Melfi en Ize uiteindelijk gekozen. Ook het werk van medewerkster Peggy van De Meester Kantine op het Commanderij College werd geselecteerd.

Melfi heeft de inspiratie voor haar inzending van een zelfportret van Rembrandt. Van dit werk zag ze zowel de schets als de uitgewerkte versie in olieverf. ‘De schets bevatte veel kleine lijntjes, wat me deed denken aan borduren. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het borduren van een deel van het gezicht van Rembrandt en de contouren zijn vervolgens geschilderd. Het idee hierachter is dat Rembrandt zo herkenbaar is, dat hij niet meer nodig heeft dan lijnen om hem te herkennen.’ Maarten Schamp leverde foto’s van de werken van zijn leerlingen in voor de eerste ronde van de wedstrijd. Toen bleek dat Melfi en Ize geselecteerd waren, gingen zij voor de tweede ronde het Rijksmuseum om de werken zelf aan een deskundige jury te tonen.

Op 15 juli vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats, waar Ize vanwege vakantie niet bij kan zijn. Melfi zal samen met docent Schamp en haar oma aanwezig zijn. ‘Mijn oma weet erg veel van de kunstwereld door mijn opa René Pullens, die zijn hele leven tekenaar en schilder is geweest. Hij maakte veel realistische portretten, net zoals ik vanaf mijn dertiende voornamelijk doe. Er zijn nu bijvoorbeeld families in Gemert, waarvan mijn opa de oudere generatie heeft getekend, en ik nu de jongere generatie. Dat is echt bijzonder. ’ Melfi tekent en schildert eigenlijk haar hele leven al. Vanaf haar dertiende begon ze ook met het verkopen van werken via Instagram.

Nu ze haar examens heeft gehaald op het Commanderij College, wil ze hiervan ook haar beroep maken. In september begint ze aan de docentenopleiding op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.
De tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ met onder andere de werken van Melfi, Ize en Peggy, is na de officiële opening op 15 juli open toegankelijk voor bezoekers van het Rijksmuseum tot en met 15 september. Melfi: ‘Het is heel onwerkelijk om je kunstwerk in een groot museum als het Rijksmuseum te zien hangen en het is echt een grote eer.’

 

Foto's:


r0