Het dorp van Sinterklaas sprookje in Gemert

GEMERT – Welk kind wil nou niet weten waar het snoep van de Sint ligt opgeslagen of hoe zijn slaapkamer eruit ziet? Kinderen uit Gemert en omstreken kunnen dat ontdekken op 23 en 24 november in Het dorp van Sinterklaas in het Boerenbondsmuseum in Gemert.

Door Ireen van der Horst

,,Je komt een soort sprookje binnenlopen dat tot in de puntjes klopt”, beschrijft bedenker Ruud Manders zijn idee. ,,Overal waar de kinderen kijken, gebeuren dingen.” Manders heeft het over het nieuwe evenement dat hij bedacht: Het dorp van Sinterklaas. Een dorp, in het Boerenbondsmuseum, waar de Sint en zijn pieten zich op 23 en 24 november voorbereiden op pakjesavond. ,,De sint en zijn pieten werken en logeren er.”

Manders had al een aantal jaren het idee om ‘iets’ rondom het sinterklaasfeest te organiseren. ,,En daar linkte ik in mijn hoofd al snel het Boerenbondsmuseum aan. Dat heeft een goede sfeer die past bij het feest van sinterklaas.” Het laatste zetje kreeg de Gemertenaar toen bleek dat het Kasteel van Sinterklaas in Helmond al een aantal keer binnen mum van tijd was uitverkocht. Zo kwam hij tot het evenement dat nu op de planning staat.

in Het dorp van Sinterklaas kunnen bezoekers een interactieve rondleiding doen. ,,Elk huisje in het museum heeft een andere functie. Zo is er de pietenschool waar de pieten leren rijmen, een ouderwetse snoepopslag, je kunt op bezoek bij oma- en opapiet, de slaapkamer van sinterklaas bekijken en natuurlijk de sint ontmoeten.”
Het is juist dat totaalplaatje wat volgens Manders kinderen aanspreekt in het evenement: ,,Ik hoop dat het een beleving voor altijd gaat zijn. Dat kinderen er later met een goed gevoel aan terugdenken”. Maar, benadrukt Manders, het spektakel is niet alleen voor jeugdige bezoekers een sprookje: ,,Ouders doen vaak net zo hard mee om het voor de kinderen geloofwaardig te laten zijn, dus ook voor hun is het leuk. Het is echt een familiefeest”.

Tot nu toe zette Manders het evenement, met wat hulp van familie en vrienden, alleen op. ,,Ik heb wel mensen om me heen verzameld die hand- en spandiensten verrichten. Van familie die nieuwe kostuums voor de pieten maken tot mensen die met me meedenken over de vormgeving.” Toch is de Gemertenaar nog hard op zoek naar versterking, zowel voor als achter de schermen. Ook ondersteuning in de vorm van materialen of sponsoring, zoals de Rabobank reeds doet, is welkom. ,,Alle kleine beetjes helpen. En alle grote beetjes ook, haha.”

Meer informatie: www.hetdorpvansinterklaas.nl

Foto: Pieten in de snoepopslag (Foto: MJ Fotografie).

Foto's:


0