#Puberleven: Mono fietsen

In de column #Puberleven laten we iedere veertien dagen mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jeugdagent Niels Kanters over Mono fietsen.

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn: Vanaf 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Als je stilstaat mag je een telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.
Je mag tijdens het fietsen muziek luisteren en bellen zolang je je telefoon of ander elektronisch apparaat maar handsfree gebruikt. Bijvoorbeeld via oordopjes waarbij je de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Dit kun je doen door maar één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.
Als we zien dat je tijdens het fietsen je telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan riskeer je een boete van €95. Kinderen van 12 tot 16 jaar betalen de helft van het boetebedrag.
Voor automobilisten is het al jaren verboden om met de telefoon achter het stuur te zitten, maar ook bestuurders van een scooter, invalidenvoertuig of een tram moeten de telefoon vanaf nu wegleggen als ze deelnemen aan het verkeer. De kans op ongelukken neemt echt fors toe als je andere dingen aan het doen bent dan op het verkeer letten.
Kortom: Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak!

Niels Kanters
Jeugdagent

Foto's:


0