Struinen door Grotelsch Bos

BAKEL – De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging organiseert een wandeling door het Grotelsch Bos, tussen De Mortel en Bakel. Tijdens de gratis excursie, waarbij iedereen welkom is, wordt deels de Esperloop en Snelle loop gevolgd.

Op dinsdag 16 juli van 10.00 tot 14.00 uur organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging een landschapsexcursie bij het Grotelsche Bos. Excursiebegeleider Coert van Putten neemt deelnemers mee door het gemengde bos en langs de Esperloop en de Snelle Loop. Langs de Esperloop bevindt zich één van de vier populaties in Nederland van de gewone bronlibel. Ook ongeveer tachtig vogelsoorten, waaronder de nachtzwaluw, de ijsvogel en diverse roofvogels, broeden en jagen in het Grotelsch Bos en op de heide. In het gebied liggen tientallen poelen, die de zeldzame heikikker, de poelkikker en de vinpootsalamander huisvesten. Tussen de bomen zoeken ook vele zoogdieren bescherming. Vleermuizen, eekhoorns, bunzingen, reeën, hazen, vossen en zelfs dassen voelen zich hier prima thuis. De ongeveer acht kilometer lange Esperloop is een riviertje dat uit de Snelle Loop ontstaat en er later weer in terugvloeit. De Esperloop splitst zich ter hoogte van Milheeze af en is, in tegenstelling tot de Snelle Loop, over een groot gedeelte niet gekanaliseerd. Als zodanig is het een van de zeldzame voorbeelden van een min of meer gave ‘heidebeek’. Het smalle beekje meandert door het Grotelse Bos om bij de buurtschap Grotel, ten zuiden van De Mortel, weer in de Snelle Loop uit te komen. Om het open landschap met een vrij meanderende beek terug te krijgen is de oude beekloop van de Esperloop eind jaren negentig weer uitgegraven en zijn stuwen uit de beek verwijderd. In 2005 is ook de Snelle Loop heringericht zodat ook deze nu een natuurlijke uitstraling heeft gekregen. Het water stroomt nu op tal van plaatsen over ‘keientrapjes’ heen. Bij deze watervalletjes hebben vele soorten waterplanten zich gevestigd.

Foto's:


0
  1. Lidia van den Broek zegt:

    Waar is om 10.00 uur het beginpunt van de wandeling door het Grotelse bos met Coert van Putten op dinsdag 16 juli?