Vier lintjes bij Brandweer Gemert

GEMERT – Het zit in de lucht. Iets ondefinieerbaars. De nawee van een bos- of heidebrand? Daar waar het kraaien van de rode haan normaliter staat voor het uitbreken van brand, is het nu een vreugdekreet vanwege alweer vier brandweermannenlintjes.

Door Simon van Wetten

Uw verslaggever spoedde zich jongstleden zondag nog met blauw zwaailicht naar Bakel – twee lintjes voor brandweerlieden aldaar – en nu, twee dagen later, moet ik met uitstaande sirene naar de brandweerkazerne in de Cortenbachstraat in Gemert, want ook daar zullen leden van het blussersgilde worden gedecoreerd! Goed, het woord ‘blussersgilde’ zet wellicht enige mensen in vuur en vlam – de brandweer doet veel méér – en dat is ook zo, maar te vaak het woord ‘brandweerman’ gebruiken in een verslag, dat is schrijverstechnisch gezien nogal saai en daarom zoek ik naar synoniemen. Spuitgast? Bedankt!
Burgemeester Van Veen van Gemert-Bakel reikte op dinsdag 2 juli maar liefst vier Koninklijke Onderscheidingen uit. Dat gebeurde bij de brandweerpost, gekenmerkt door die eigenaardige toren. Huub van Bussel, Franklèn van Lieshout, Hein de Jong en Robert Gras ontvingen allen een lintje. De plechtige ceremonie vond plaats tijdens de feestelijke seizoensafsluiting van de brandweer voor de zomervakantie.
De heren kijken u niet alleen op de foto aan, ze kijken allen ook terug, op een lange en intensieve brandweerloopbaan.Van Lieshout is actief geweest sinds 1986, De Jong en Van Bussel sinds 1990 en Gras sinds 1998. De heer De Jong was ook actief bij de brandweerpost in Beek en Donk. Alle vier hebben zij inmiddels afscheid genomen van de brandweer.
Over Franklèn van Lieshout wist de burgemeester te vertellen dat gedrevenheid iemand ver kan brengen; één keer bijna in het ziekenhuis. Dat was toen chauffeur Franklèn de kortste weg op de Lodderdijk koos, tegen de rijrichting in. Het liep nog net goed af, gelukkig maar, want zo heeft Franklèn de logistiek in Gemert, Bakel en de Rips nog jarenlang met toewijding kunnen dienen.
Hein de Jong had altijd de neiging bij het realistisch oefenen het randje op te zoeken. Het ware realisme! Verder is hij een echte vakman met veel praktische vaardigheden, die zijn brandweerwagen omgedoopt zag in “Le Jeune” – de Jong, en ook nog eens de drijvende kracht was achter de bouw van de brandweer-carnavalswagens.
Huub van Bussel werd herinnerd aan een brandweerwedstrijd waarbij hij de woorden ‘waterwinning regelen’ zodanig interpreteerde dat water voor de andere teams ontbrak. De wedstrijd lag in de soep, maar: Weer wat geleerd. Huub is sowieso iemand die graag ervaring en kennis deelt.
Over Robert Gras meldde de burgervader, los van een barbecuekip die nog snel mee werd genomen naar een cursus in Eindhoven, dat Robert de rust zelve is. “Niemand heeft hem ooit zien rennen.” Robert verzorgde regelmatig de innerlijke mens van de collega’s en bepaalde daardoor mede het postuur der brandweerlieden.
Na zijn toespraak reikte de burgemeester de versierselen uit die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding is een waardering voor de langdurige inzet voor de brandweer van de heren. De partners werden voor hún toewijding bedankt met een uitbundige bos bloemen en na een fotomomentje met brandweerwagenrood als decor, konden de verzamelde families en collega ‘s de gedecoreerden feliciteren.

De gedecoreerden.

Foto's:


0