Wat kunnen ondernemers van poker leren?

Poker is een populaire bezigheid over de hele wereld. Het wordt gespeeld door miljoenen mensen, en is nog altijd groeiende, zeker gedurende laatste twintig jaar groeide deze sport significant. Afgezien van het feit dat poker een leuke bezigheid of hobby kan zijn, kan deze sport ons waardevolle lessen bijbrengen die toepasbaar zijn op de werkvloer. Ten slotte zijn de gelijkenissen wat betreft beslissing nemen tussen de poker en de bedrijfswereld groter dan je zou denken.

Wat er zo goed is aan poker, is dat de speler dit spel jarenlang kan bestuderen, en dan nog is het niet genoeg. Het duurt even om deze sport onder de knie te krijgen, en dit motiveert juist spelers om steeds meer te weten te komen over poker.

Het is geen toeval dat poker een hobby van vele succesvolle zakenmensen is. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Danon Robinson, een succesvolle zakenman in Toro trading, hij zegt dat poker even essentieel is voor de entrepreneur als het lezen van de Wall Street Journal. “Een goede speler kan in het spel een ongelooflijke variëteit aan lessen leren bruikbaar voor zijn professionele leven” geeft Robinson aan.

De billionair Warren Buffett zei ook eens dat poker belangrijk is om je tegenstanders te kunnen “lezen” en te kennen. Het af kunnen lezen van de gedachten van je opponent door gebaren of een blik kan beslissend zijn voor iemands carrière.

Nog een voorbeeld is van de entrepreneur Roberly Felício een Braziliaan die kampioen werd vorig jaar bij de World Series of Poker (WSOP), de belangrijkste kampioenschappen ter wereld. Door kampioen te worden sleepte hij 1 miljoen dollar in de wacht en schreef hij geschiedenis door meer dan 13.000 tegenstanders te verslaan en zo de gouden en diamanten armband in de wacht te slepen.

Waarom vinden deze en vele andere ondernemers poker aantrekkelijk? Er zijn meerdere redenen die uitleggen waarom, en de belangrijkste zijn emotionele controle, risk management, en het kunnen “lezen” van je tegenstander.

Voor Chris Moneymaker, een van de sterkste poker rivalen ter wereld, is poker gebaseerd op nadenken en improvisatie. “Je moet werken met wat je gekregen hebt en daarmee de best mogelijke resultaten behalen” zegt de speler. “Op deze manier moet je constant je investering berekenen en je steeds aanpassen aan verschillende scenarios”.

Wanneer een zakenman (of vrouw) veel poker speelt, leert hij of zij om te gaan met gecompliceerde situaties waar creativiteit nodig is om te floreren. Poker is een spel van incomplete informatie die de kracht vereist om zich aan verschillende situaties aan te passen.

Emotionele controle is nog een ander belangrijk aspect voor de pokerspeler. Er zijn vele getalenteerde pokerspelers die het spel uitgebreid bestudeerden maar die aan de speeltafel niet hun emoties weten te beheersen.

Je door je hart en niet door je hoofd te laten leiden is een grote vergissing aan de speeltafel. Wanneer spelers hun hoofd niet onder controle hebben wordt dit “tilt” genoemd, en is een probleem voor elke speler.

“Tilt is het ergste wat je kan gebeuren aan de pokertafel. Het is het resultaat van iets wat gebeurde dat je prikkelt. Het is een reactie van het zenuwstelsel op de stress van het spel” volgens Thiago Decano een andere Braziliaanse WSOP winnaar met de gewilde armband.

Een goede pokerspeler waardeert het belang van het in controle houden van zijn emoties om goed te kunnen blijven presteren. Dit is een perfecte analogie voor het bedrijfsleven.

Risk management is nog een extreem relevant component in het poker dat een directe correlatie heeft met de zakenwereld.

In poker is het belangrijk om correct de waarde van je inverstering te kunnen berekenen. De Braziliaan Decano zegt dat het een mentaal spel is waar de competitie steeds actie moet nemen. Sommige van deze acties laten zien hoeveel of juist niet te investeren in een bepaalde ronde.

Om “all-in, raise, call en fold” kansen te zien is het vitaal succes aan de tafel te hebben. Het wordt aanbevolen om 30 procent van de pokerhanden te spelen, om op de lange termijn winst te maken, wat betekent dat je de meeste tijd moet wachten op de juiste kans.

Tegenstanders die te agressief spelen of juist te passief zijn eerder kwetsbaar voor hun tegenstanders, en worden zo sneller als zodanig herkend door hun tegenstanders. Vandaar dat risk management zowel belangrijk is aan de speeltafel, als in het zakenleven.

Poker is een wereldse sport en is het dus ook geen verrassing dat deze sport globaal populair is. Met zoveel lessen die uit de kennis van poker getrokken kunnen worden, zijn er redenen aanwezig om poker te leren samen met vrienden of op het internet.

 

Foto's:


A