Nieuw centrum voor ouderen

 

GEMERT – De kapel van voormalig Klooster Nazareth wordt een Centrum voor Ouderen en Gehandicapten. Belangstellenden kunnen daar binnen lopen om koffie te drinken en een praatje te maken. ,,Iedereen moet zich daar welkom en thuis voelen,” aldus Hans van Dijk van de gehandicapten-vereniging Houvast.

Daarnaast gaat de kapel ruimte bieden aan voorstellingen, concertjes en exposities. ,,Met de opbrengst van de huur van de kantoor- en gebruiksruimtes kunnen we beheer en exploitatie van de kapel betalen,” vertelt René Roep, die voorzitter is van de nieuwe Stichting Nazareth. In die stichting zijn zorgcoöperatie, KBO en Houvast vertegenwoordigd.
De kapel en de kantoren en ruimtes daaronder zijn sinds kort in handen van Stichting Nazareth. Die gaat er diverse Gemertse instellingen in huisvesten: Seniorenvereniging Gemert KBO, Zorgcoöperatie, Savant en Stichting Houvast. Zij gaan daar kantoor houden zodat in ieder geval de zorgcoöperatie en de KBO vijf dagen per week fysiek aanwezig zijn om hulp te bieden aan de inwoners van Gemert.
De officiële aankoop heeft, in samenspraak met twee Gemertse ondernemers, onlangs plaatsgevonden. “Door crowdfunding onder de leden van de drie instellingen is in een maand tijd maar liefst 125000 euro verkregen voor deze aankoop”, aldus Jan Wagemakers, voorzitter zorgcoöperatie.
Na de bouwvak wordt gestart met de renovatie van de buitenmuren. Hiervoor is ruim 200.000 euro nodig dat al ruimschoots binnen is middels subsidies en fondswerving. Na drie maanden gaan flink wat vrijwilligers met de binnenkant aan de slag, onder toeziend oog van professionals. Diverse vrijwilligers van het boerenbondsmuseum hebben zich hiervoor al aangemeld! De kapel blijft grotendeels hetzelfde, afgezien van wat kleine aanpassingen voor minder validen. De glas-in-loodramen worden hersteld en er komt een lift. “Waarvoor we ook al weer een sponsor hebben,” aldus Van Dijk verheugd.
Uniek aan de constructie is het gegeven dat Stichting Nazareth met deze aankoop als vrijwilligersorganisatie een Rijksmonument in stand houdt.
De kantoren in de voormalige refter zijn 265 m2 groot, de kapel heeft een oppervlakte van 170 m2.
Als alles volgens plan verloopt zullen de instellingen eind volgend jaar de ruimtes in gebruik nemen. Overigens zullen vanaf 1 november van dit jaar zowel de KBO als de zorgcoöperatie niet meer in Ruijschenbergh te vinden zijn maar tijdelijk gehuisvest zijn in de voormalige Gerarduskerk.

Foto's:


0