Fleur Kerkhof wil via Commanderij richting dieren

DE RIPS – Het eind van de zomervakantie betekent voor sommigen het begin van een nieuw schoolleven. In drie afleveringen laat Gemerts Nieuwsblad jonge inwoners aan het woord die deze stap maken. Vandaag:Fleur Kerkhof. Zij zou later graag dierenarts worden. De jonge inwoonster van De Rips hoopt op het Gemertse Commanderij College haar eerste stappen in die richting te zetten. “Op school zijn kippen en konijnen om te leren verzorgen.”

Door Siel Peijs

Ze is met haar vader, moeder en twee zussen net terug van vakantie. Toch voelt het huis voor Fleur Kerkhof nog leeg. “Morgen gaan we ons hondje halen”, zegt de twaalfjarige inwoonster uit De Rips. “Die logeert bij opa en oma. Het is een langharige dwergtekkel. Ik knuffel hem heel vaak en ik laat hem meestal uit. Het is echt mijn hond.”
Na de zomervakantie gaat Fleur naar de eerste klas VMBO op het Commanderij College in Gemert. En die kaderopleiding heeft ze niet voor niets gekozen, vertelt ze: “Ik houd van bijna elk dier. Het liefst zou ik dierenarts worden. Of eerst dierenarts-assistent. Ik wil later sowieso iets met dieren gaan doen. ” En daar is de VMBO-locatie volgens Fleur uitstekend voor ingericht. Ze is van plan in de hogere klassen de richting ‘groen’ te kiezen, zegt ze: “Die is gericht op planten en dieren. Ze hebben op school kippen, konijnen, kleine muisjes en zelfs slangen. Die leer je ook echt verzorgen.”

Van haar groep 8 van de Ripse basisschool De Klimboom zijn Fleur en twee jongens de enigen die naar Gemert gaan. De rest van de vijftien leerlingen gaat juist de andere kant op, richting Stevensbeek. Daar zitten ook de twee beste vriendinnen van Fleur bij. Dat vind ze jammer, natuurlijk. “Maar daar ga ik wel mee blijven afspreken. Dat blijven gewoon vriendinnen.” In haar nieuwe klas verwacht ze bovendien snel nieuwe vrienden te maken. Tijdens de kennismaking heeft ze al leuke klasgenoten gesproken. Daarnaast zit haar oudere zus Sandy op het Commanderij College. “Ze gaat naar de derde”, zegt Fleur. “En mijn twee nichtjes zitten er op school. Die komen ook uit De Rips. We hebben afgesproken dat we samen fietsen.”

Dat fietsen zal nog wennen worden voor de eerstejaars VMBO-leerlinge. In De Rips hoefde Fleur de straat maar over te steken om op haar oude school te komen. De afstand naar Gemert is tien kilometer, enkele reis. “Ik heb een nieuwe fiets gekregen voor mijn verjaardag en vormsel, een elektrische. Anders fiets ik echt sloom en duurt het lang bij mij”, lacht ze.

Nu dreigt misschien het tegenovergestelde. Fleurs zus heeft geen elektrische aandrijving op haar fiets, wat tot snelheidsverschillen kan leiden tijdens het samenrijden. “Ze was wel jaloers”, beaamt Fleur. “Ze is nu aan het sparen voor een elektrische fiets. Maar ze leent soms ook die van ons mam.”
Behalve een nieuwe fiets heeft Fleur ook haar schoolspullen al op orde; boeken, potloden, een computer en wat kleine zaken zijn besteld. Ze is helemaal klaar voor haar nieuwe stap, besluit ze. Al staat aan het eind van de zomervakantie nog één ding op haar agenda: “Ik ga eerst nog een slaapfeestje geven voor mijn twee beste vriendinnen. Daarmee sluit ik de lagere school pas echt af.”

Fleur Kerkhof

Foto's:


0