Ik kan, jij kan, wij kunnen

Veel jongeren in de leeftijdscategorie 10-18 jaar stoeien met zichzelf als het aankomt op het volwassen worden. Met de forever young mentaliteit, die ik zelf nog steeds bezit(erg leuk voor mijn vrouw overigens), trotseren zij de obstakels in het leven. Er word niet te ver vooruit gepland met de komt-wel-goed houding en de ik-zie-wel motivatie. Er liggen dromen en wensen op de plank, maar als het moment daar is om een stap in de goede richting te zetten, denken zij vooral aan alle redenen waarom dit niet gaat lukken.

De 3 G’s noem ik ze voor het gemak: “Geen geld, Geen tijd of Geen zin” of in hun eigen woorden: Geen floes, Geen klok en Gewoon shmeh! hebben. Je bent jong en je wilt wat! Maar wat wil je dan? Hoe wil je dat dan? Wat heb jij nodig? Belangrijke vragen die wij als jongerenwerkers regelmatig in de mix gooien binnen een gemiddelde werkweek, want geloof mij nou: jongeren kunnen alles! Het begint bij een droom en wat wij dan met hen doen is het (onder)zoeken of vergroten van hun eigen talenten. Wij inspireren en proberen hun te motiveren om hun doelen na te streven. Veel kunnen ze zelf. Dit vergeten zij alleen vaak. Nu hoor ik je denken: “hendig praten! 9-5 knallen voor de baas en thuis dan nog een stevig stuk opvoeden als kers op de taart, dat is bikkelen”. Klopt ook! Maar zij hebben het nodig, geloof me.

Dat jullie hen zien, dat zij gehoord worden, dat jullie adviseren en gezamenlijk situaties beoordelen, zonder te veroordelen. Kijk, ik ben gezegend met een speciale superpower genaamd ADHD, als kind super vervelend, maar als volwassen vent, bijzonder handig. Weinig slaap, veel energie voor je werk en voor je gezin! Helaas word niet iedereen geboren als Duracell konijn, maar dit neemt niet weg dat je de moeite niet moet nemen. Ik doe dit werk met volledige overgave en passie, evenals mijn collega jongerenwerkers. Maar lieve ouders, als wij dit samen doen, komt het helemaal goed! Hulp nodig? Dan weet je wie je kunt bellen.

Vic van Dijck
Jongerenwerker Gemert-Bakel

Foto's:


0