Terug van vakantie

Ik weet nog dat ik net burgemeester was, wij op vakantie gingen en op de camping in Frankrijk direct auto’s zagen van de garagebedrijven Vogels en Peeters uit Gemert. Aan de nummerplaten herkende je de afkomst van de auto’s. Die frames worden ook nog eens mooi in Gemert gemaakt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik zo’n auto en nummerplaat zie, maakt het mij altijd nieuwgierig wie in die auto zit, wie het zijn. Het is een beetje iets van thuis wanneer je wat verder van huis bent. Zo kom ik overal mensen uit Gemert-Bakel tegen en blijken mensen uit onze gemeente ook overal te zitten.

Nu we weer aan het werk zijn, heb ik ook de eerste afspraken al weer achter de rug. Mooi was de bijeenkomst van de Protestantse gemeente. In het kerkje aan de Vossenberg, tussen Elsendorp en De Rips was een openluchtdienst. Vier sprekers wisselden elkaar af en spraken over hun werk. Vluchtelingenwerk, de magie van muziek en het boerenleven kwamen aan de orde. Ikzelf sprak over het moreel kompas, een belangrijk instrument voor de burgemeester en hoe dat kompas gevormd wordt en aandacht vraagt. Naast vaste bezoekers van de Protestantse gemeente was er ook een aantal vakantiegangers aanwezig. Mensen die allemaal vertelden hoe mooi ze het hier vinden en met hoeveel plezier ze in onze gemeente verblijven. Ik denk dat velen van u herkennen dat het hier mooi is. Zeker wanneer we weer terugkomen van vakantie of een verblijf buiten onze eigen gemeente.

Want het mooie van van huis zijn, is het weer thuis komen. Vind ik dan. Nu we inmiddels al weer twee jaar in Gemert wonen, had ik het gevoel dat ik nu voor het eerst ook echt thuis kwam in Gemert. In ons eigen huis. Voor mensen die nooit verhuisd zijn, is dat misschien wat lastiger te begrijpen. Maar na veertig jaar Cuijk is de eerste periode dat je in een nieuwe omgeving woont en leeft al een soort van vakantie. Het heeft even wat tijd nodig om je thuis te voelen. Ik kan vaststellen dat dat prima gelukt is.

Michiel van Veen

Foto's:


0