Toekomstmuziek voor Sjoerd Thomassen in Utrecht

BAKEL -Het eind van de zomervakantie betekent voor sommigen het begin van een nieuw schoolleven. In drie afleveringen laat Gemerts Nieuwsblad jonge inwoners aan het woord die deze stap maken. In het laatste deel van dit drieluik: Sjoerd Thomassen. Hij begint binnenkort aan de studie muziekwetenschappen in Utrecht. Muziek heeft sowieso een belangrijke plek in het leven van de jonge Bakelnaar. “Ik zou graag bij een festivalorganisatie werken.”

Door Siel Peijs

“Even bijkomen”, lacht Sjoerd Thomassen verontschuldigend. Hij neemt rustig de tijd om twee koppen koffie te zetten en schuift vervolgens aan tafel aan. De afgelopen vijf dagen was de achttienjarige Bakelnaar volop in de weer als vrijwilliger bij de Walhalla Zomerfeesten in Deurne. De komende tien dagen wacht een toernee met ZomerOrkest Nederland. Dat projectorkest voor talentvolle jonge muzikanten geeft in de zomerperiode twaalf concerten verspreid over Nederland. “Ik ben het liefst met muziek bezig”, zegt Sjoerd. “Ik wil op een zo hoog mogelijk niveau spelen.”
Het is duidelijk. Muziek neemt een belangrijke plaats in in het leven van Sjoerd, die tien jaar geleden met slagwerk begon bij Musis Sacrum in zijn woonplaats Bakel. En dus is het nieuwe avontuur dat de jonge Bakelnaar na de zomervakantie aangaat niet verwonderlijk. In augustus gaat hij muziekwetenschappen studeren aan de universiteit van Utrecht. Een conservatoriumopleiding had wellicht ook voor de hand gelegen. “Maar”, zegt Sjoerd, “ik doe slagwerk. Als drummer moet je extreem goed zijn om professioneel aan de slag te kunnen. Met muziekwetenschappen kun je meer kanten op.”
Toch kwam de opleiding vrij laat op zijn pad. Met een bèta-pakket op het Deurnese Willibrord Gymnasium dacht Sjoerd aanvankelijk aan een studie in de techniek. Een meeloopdag op de technische universiteit van Eindhoven en een beroepskeuzetest brachten hem op andere gedachtes: “Cultuur bleek ook goed bij me te passen. Ik ben in Utrecht gaan kijken en was meteen verkocht.”

Zijn aankomende studie leidt hem breed op, verwacht Sjoerd. In tegenstelling tot een conservatoriumopleiding ligt de nadruk niet op de uitvoering als muzikant. “Je krijgt vakken als kunstgeschiedenis”, weet hij. “En je analyseert muziekstukken uit verschillende periodes. Je kijkt bijvoorbeeld hoe partituren van Bach zijn opgebouwd.” Studenten gaan na de opleiding onderzoek doen, vervolgt Sjoerd. “Of je kiest voor de muziek en media kant. Daarmee kun je bijvoorbeeld op kunstredacties gaan werken. Of bij concertorganisaties als Tivoli.” Hij denkt dat met name die laatste richting zijn toekomst wordt: “Ik zou graag bij een festivalorganisatie werken, of bij een organisatie als die achter het Brabants Jeugd Project Orkest.”

Er zijn nog twee zaken die hem in de studie aantrekken. De opleiding is kleinschalig, waardoor hij verwacht snel alle veertig studenten van zijn jaar te leren kennen. En de colleges worden in de binnenstad van Utrecht gegeven. Een binnenstad die dubbel lonkt. Sjoerd: “Ik zou graag op kamers gaan wonen. In december kan ik misschien een kamer overnemen van een jongen die ik ken. Dat zou mooi uitkomen. Want tot november moet ik toch op en neer reizen voor de repetities voor het jubileumweekend van Musis Sacrum.”

Sjoerd Thomassen.

Foto's:


0