Paul van der Made: ‘Zelfs klote kwam er verfrommeld uit’

GEMERT – Hoe maak je een tosti als je rechterarm het niet doet? Paul van der Made (35) uit Gemert stelt zichzelf twee keer per jaar ‘ter beschikking aan de wetenschap’, zoals hij het zelf noemt, zodat studenten fysio- en ergotherapie van Hogeschool Arnhem-Nijmegen het ter plekke kunnen testen.

Paul vertelt ook graag over de hersenbloeding die hem trof toen hij net dertig was geworden. Hij vindt het belangrijk dat mensen meer weten van de taalproblemen die hem daarna vooral in de weg zaten en doet daarom mee aan de eerste Week van de Afasie van 5 tot 12 oktober.

Val

In de nacht van 27 december 2013 was Paul eindelijk klaar met het installeren van apparatuur waarmee hij en een goede vriend de volgende dag zouden gamen. Paul bracht de kersttijd door in zijn ouderlijk huis in Gemert en had het heel gezellig gehad met zijn ouders en jongere broertje. Zijn broer was een half uur voor hem naar bed gegaan. Direct toen Paul opstond om hetzelfde te doen, kreeg hij enorme hoofdpijn. In de hal boven viel hij. Zijn nieuwe telefoon kletterde buiten handbereik op de harde vloer. Paul wilde wat zeggen, maar tot zijn verbazing brabbelde hij maar wat. Opstaan ging ook niet. Als door een wonder had zijn broer zijn slaapkamerdeur niet gesloten en vond hij Paul. Vier dagen daarna werd Paul wakker in een ziekenhuisbed vol toeters en bellen.

Verfrommeld

Al vrij snel daarna wist hij definitief wat er met hem aan de hand was. Een zware hersenbloeding in het linkerdeel van zijn hersenen veroorzaakte een verlamming aan zijn rechterarm en been. Hij bleek ook voor vijf procent spastisch. Had Hemianoptie, waardoor alleen zijn linker gezichtsveld nog werkt. En het allerergste: Paul had ook afasie en kon alleen nog maar ‘ja’ zeggen. “Zelfs klote kwam er verfrommeld uit in het begin, maar iedereen snapte toch wat ik wilde zeggen.” Paul ging echter niet bij de pakken neerzitten. Dankzij de eerste revalidatie kon hij al vrij snel weer praten en nog steeds oefent hij met name schrijven, lezen en luisteren elke week in het Afasiecentrum van Siza in Tilburg. Paul: “die mensen zijn helden, ze steken zoveel tijd in me en ik leer er zoveel.”

HiPerks

Ook kan hij weer lopen met een brace, hij kan met 1 hand koken, fietsen en hij heeft HiPerks opgericht, een stichting, waarmee hij games wil ontwikkelen voor mensen met beperkingen.”Gamen is heel sociaal en je leert er veel van. Maar het is lastig als je niet alles kunt zien of maar 1 hand kunt gebruiken. Ik bedenk daar speciale oplossingen voor en het is de bedoeling dat mensen met beperkingen hun eigen oplossingen ook aandragen op de website die ik nu bouw. Zodat alle oplossingen op 1 plek komen.”
Wil je Paul steunen? Stuur hem dan een mail via info@hiperks.com.

Foto's:


0