13 september 2019

Kriskras door Gemert met Johan van de Laar

GEMERT – Vorig jaar verzorgde Johan van de Laar voor de lokale omroep “Een rondje Gemert”. Hij nam de kijker mee naar prachtige en onvermoede stukjes buitengebied. Nu is het dorp zelf aan de beurt.

Door Simon van Wetten

“Ik kreeg veel enthousiaste reacties,” vertelt Johan. “Vooral van ouderen, die niet meer zo makkelijk door het buitengebied konden wandelen en fietsen. Nu richt ik mijn pijlen ook op de jongere kijkers: leer het dorp kennen!”
Johan is voor dit nieuwe project al minstens vijftig keer door Gemert gefietst, immer alert op net dát doorkijkje, net díe lichtval waardoor een stukje van het dorp letterlijk in een ander daglicht komt te staan. Zo zien we straks huizen, struweel, bloemen, perkjes, paadjes, altijd met een toelichtende tekst eronder. Aangaande de gebouwen en straten geeft Johan ook in het kort de geschiedenis weer, vaak extra ondersteund door heel oude plaatjes.
“Ik maak al vanaf mijn jeugd foto’s. In het begin met een Kodak Box. De allereerste foto´s maakte ik tijdens een schoolreisje naar Overloon. Vervolgens kreeg ik een Agfa-klik, daar zat toch weer een knöpke méér op. En zo ging dat verder.”
Inmiddels bezit Johan een archief van tachtig- à negentigduizend foto’s, waaronder de nodige reportages, zoals ‘Van wôr ik ben’, de bouw van de straalverbindingstoren, beter bekend als de Wortel van de Mortel, de restauratie van de St. Jan, de eerste Griebelgrauw-wandeltocht, de restauratie van het kasteel en een boek met geïllustreerde jeugdherinneringen. “En ik ga nu de restauratie van de Nazarethkapel vastleggen.”
Uw verslaggever mag vast een deel van ‘Kriskras door Gemert’ zien. Het is opmerkelijk hoe al die vertrouwde stukjes Gemert door het oog van Johan er toch net even anders uitzien. En denk over een tijdje, bij een nieuwe aankondiging van het programma, niet dat u het al gezien heeft; er staan minstens drie afleveringen op de rol. De uitzending van het eerste deel kunt u zien in de week van maandag 16 september, bij Omroep Centraal, steeds om 9 uur ’s morgens, 1 uur ’s middags en 9 uur ’s avonds.

Foto's:


0