10 september 2019

Mortelse Nessy beste speurhond van Nederland

DE MORTEL – Op 7 september is in het Jan Louwers stadion in Eindhoven is de wedstrijd gehouden van het NK Speurhonden. Er deden dit jaar weer twee deelnemers van Speurhondengroep P.H.V. De Mortel mee aan dit kampioenschap. Dit waren Peter van Oorschot met zijn Mechelse Herder Shadow en Marieke van der Burgt met haar Duitse Herder Nessy.

Het NK Speurhonden bestaat uit drie wedstrijden. De eerste wedstrijd was in maart waar het onderdeel speuren aan bod kwam. Ondanks het enorm slechte weer hadden Peter en Marieke zich van de goede kant laten zien. Op de tweede wedstrijddag in juni stond het zoeken naar slachtoffers in puin op het programma. Onder zeer warme omstandigheden moesten de honden zoeken naar twee slachtoffers die in het puin waren verstopt. Helaas was het voor Peter een minder geslaagde dag. Hij miste die dag één slachtoffer. De finale was op 7 september. Deze werd gelijktijdig gehouden met de finale van PH 1, PH 2 en Objectbewaking. Dit zijn de andere onderdelen die getraind worden bij de KNPV. Op alle wedstrijddagen moesten de afdelingen 1 (appèl) en 2 (zoeken naar kleine voorwerpen en de hindernissen) afgewerkt worden. Tijdens de finale kwamen de onderdelen vlakterivieren (het zoeken naar twee slachtoffers in een bosperceel) en sorteren (een buisje apporteren van een aangeboden menselijke geur tussen andere menselijke geuren) aan bod. Insiders weten dat het onderdeel sorteren veel invloed heeft op de eindklassering. Marieke scoorde hier 100 procent. Peter miste één van de drie buisjes. Hierna vertrokken de deelnemers naar het nabijgelegen bos waar het laatste onderdeel werd afgenomen. Hier scoorden beide deelnemers van P.H.V. de Mortel vol.
Vervolgens was het wachten op de uitslag. Het was spannend. Peter die vorig jaar kampioen werd mocht zijn titel vol trots overdagen aan Marieke. Zelf eindigde hij op een zesde plaats. De kampioensbeker blijft dus in De Mortel, wat een geweldige prestatie is.
Op zaterdag 28 september wordt er een oefendag gehouden op het terrein van Speurhondengroep De Mortel aan de Hemelsbleekweg in De Mortel. Op deze dag oefenen de ingeschreven deelnemers met hun honden alle onderdelen van het basisprogramma van de KNPV speurhonden. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen op deze oefendag. Meer informatie staat op www.phvdemortel.jimdo.com.

Foto's:


0