30 september 2019

Verzamelkoorts: Piet van Oorschot

GEMERT-BAKEL – Jarenlang was de zoon van Piet van Oorschot (1942) een verwoed verzamelaar van Bavaria-blikken. Als werknemer van de Lieshoutse bierbrouwer was het voor Piet natuurlijk niet moeilijk om hem steeds van de nieuwste snufjes te voorzien. Vijfendertig jaar geleden ontdekte zoonlief echter het vrouwelijk schoon en nam afscheid van zijn hobby. “Veel te mooi spul om weg te doen”, dacht Piet destijds en hij zette zelf de verzameling voort. Inmiddels is de zolderruimte van zijn woonhuis aan de Jan van Amstelstraat omgetoverd in een imposant Bavaria House.

Door Jan Winkelmolen

Het is niet alleen Piet die gepassioneerd is van verzamelen want ook zijn echtgenote kan er wat van. Op de bovenverdieping etaleert ze een gigantische collectie LP`s en singeltjes die ze door de jaren heeft bijeengesprokkeld. Ruw geschat zo`n 6000! Die hobby kan ze wegens gezondheidsproblemen niet meer voortzetten. Ze is gekluisterd aan de rolstoel waardoor Piet na zijn pensioen volledig tot full time mantelzorger werd gepromoveerd. “Het motiveert me enorm om de verzameling uit te breiden”, vertelt Piet. “Voor mij is dat een welkome afleiding, want het is best zwaar om voor mijn vrouw en het huishouden te zorgen.” Toen zijn vrouw nog geen problemen kende trokken ze vaak met de camper eropuit. Frankrijk was hun favoriete bestemming, en daar tikte Piet met enige regelmaat zeldzame klokken op de kop. Die uurwerken nemen bijna alle wanden van de woonkamer in beslag.
Je kunt bijna wel stellen dat Piet in een klein museum woont want de serre en tuin worden opgesierd met tientallen Bavaria attributen. Piets paradijsje bevindt zich echter op de zolder. Om daar te komen moet ik de vlizo trap op maar dat is meer dan de moeite waard, het is Bavaria wat de klok slaat. Lectuur, glazen, lichtreclames maar vooral blikken en nog eens blikken. De voorraad telt tussen de 2500 en 3000 stuks. Meest trots is hij op het eerste blikje van Bavaria, zo rond 1940 geproduceerd. Komt de bierbrouwer met nieuwe producten op de markt, dan is Piet er als de kippen bij. En aan die ontwikkelingen komt het einde nog lang niet in zicht. Bavaria blikt immers ook voor een groot aantal supermarktketens hun huismerken in. Die mogen natuurlijk niet in de collectie van Piet ontbreken. Met collega-verzamelaars worden regelmatig ruilbeurzen georganiseerd. “Dat is keimooi en vooral gezellig die ontmoetingen, zo kunnen we elkaar versterken”, zegt hij. Ondanks dat de jaartjes ook bij Piet beginnen te tellen wil hij van stoppen of verhuizen niet weten. “Nee nee verzamelen is een stuk van mijn leven, dat houdt me jong en motiveert de zorg voor mijn vrouw”, weet de verzamelaar tot slot.

Bevinden zich onder de lezers in Gemert-Bakel ook mensen die een interessante verzameling hebben en denken voor de rubriek ‘Verzamelkoorts’ in aanmerking te komen dan mogen zij contact opnemen via j.winkelmolen1@kpnplanet.nl of 0610801095.

Piet van Oorschot tussen zijn verzameling Bavaria attributen.

Foto's:


0