Verzamelkoorts: Ronnie v.d. Berg

GEMERT – Onder ons zijn mensen die vanaf hun geboorte besmet zijn geraakt met het verzamel-virus. Stad en land bewegen ze om hun verzameling zoveel mogelijk uit te breiden. Bezoek aan een rommelmarkt en marktplaats is voor hen dagelijkse kost. Gemertenaar Ronnie v.d. Berg (52) is zo iemand. Hij is gepassioneerd van authentieke emaillen reclameborden, affiches en kruidenierswaren. Achter in de tuin van zijn woonhuis aan de Komweg heeft hij een kruidenierswinkeltje gecreëerd zoals die een eeuw geleden bijna op elke hoek van de straat te vinden was. Gímmerse negossie pur sang.

Door Jan Winkelmolen

“Als ik in de hal van het woonhuis arriveer word ik al meteen aangenaam verrast door schitterende wandreclames die honderd jaar geleden bij het volk de koffie- en drankmerken onder de aandacht brachten. Om een kijkje in de winkel te nemen loodst Ronnie me naar het einde van de diepe tuin. Maar voor ik het ultieme doel bereik passeer ik een privémuseum van ongekende omvang. Het verzamelen heeft Ronnie met de paplepel ingekregen merk ik, want tegenover de eekhoornvolières van vader Mari is een ruimte, waarin zijn oudeheer misschien wel duizenden eekhoorns in alle varianten ten toon stelt. Daarnaast ook een megacollectie theelepeltjes. Ik sta versteld maar dat is nog niet alles, want als we verder lopen laat Ronnie me nog zijn verzamelcollectie bromfietsen zien. Dat beeld doet me onmiddellijk terugdenken aan mijn jeugdjaren toen de Floretten, Zundapps, Puchs en al die andere snelheid monsters keurig op een rijtje voor de uitgaansgelegenheden stonden opgesteld.
Ik eindig waarvoor ik gekomen ben. Een lage deur (vroeger waren de mensen immers niet zo groot) geeft toegang tot de winkel. Bij binnenkomst druipt de romantiek ervan af. Een originele replica van het winkeltje waar amper honderd meter verderop Wies van Eenbergen -Veron tot 1990 nog actief was. De toonbank, vitrines, kassa maar vooral de wandstelling volgepropt met kruidenierswaren afkomstig uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, geven het gevoel dat hier de tijd heeft stil gestaan. Ronnie heeft op circa 15 vierkante meters vloeroppervlak er een indrukwekkend kunstwerk van gemaakt want de verpakkingen en reclames zijn tot in de perfectie verzorgd.”

“Het is allemaal begonnen in mijn jeugd”, vertelt Ronnie. ”Mijn tante in Millheeze bestierde zo`n winkeltje en als ik op bezoek ging was ik daar niet uit weg te slaan. Ook in de winkel van Wies van Eenbergen vertoefde ik maar al te graag.” Intussen heeft Ronnie een netwerk door heel het land opgebouwd van verzamelcollega`s. Regelmatig vinden er uitwisselingen plaats en dat gaat niet zonder een biertje verzekert hij me. Ronnie zoekt nog speciaal naar vooral lokale en Nederlandse verpakkingen. Heeft u op de zolder nog iets liggen? Aarzel niet en bel 0650251147. De winkel kan niet compleet genoeg zijn.
Bevinden zich onder de lezers in Gemert-Bakel ook mensen die een interessante verzameling hebben en denken voor de rubriek ‘Verzamelkoorts ‘in aanmerking te komen neem dan contact op: E-mail j.winkelmolen1@kpnplanet.nl.

Foto: Ronnie v.d. Berg is als vooroorlogse kruidenier in zijn element.

Foto's:


0