Vlag in top voor Global Goals

GEMERT-BAKEL – De gemeente Gemert-Bakel schaart zich volledig achter de Global Goals, de 17 klimaatdoelen van de Verenigde Naties. Om deelname aan de landelijke global goals campagne te bekrachtigen hees burgemeester Michiel van Veen woensdag de Gemeenten4GlobalGoals-vlag.

Door Siel Peijs

“Wij laten als Gemert-Bakel zien dat de klimaatdoelen van de Verenigde Naties ons ernst zijn”, zei burgemeester Michiel van Veen afgelopen woensdag. Voor het gemeentehuis hees hij een speciale Gemeenten4GlobalGoals-vlag in het bijzijn van vertegenwoordigers van de zogenaamde ‘Koplopers’, maatschappelijke instellingen als het Commanderij College, Bedrijvenkontakt Gemert-Bakel, Goed Wonen en Heerlijck Duurzaam die in onze gemeente werken aan de realisatie van de klimaatdoelen. “Deze vlag markeert het moment dat we ons als één van de eerste gemeentes van Nederland aansluiten bij de landelijke Global Goals campagne”, vervolgde Van Veen. “Een bijzondere gelegenheid.”
De datum, 25 september, was niet toevallig gekozen. Het was woensdag exact vier geleden dat de VN de doelen aannam wat tot activiteiten over de hele wereld leidde. Voor Gemert-Bakel markeerde het hijsen van de vlag ook de start van een eigen campagne, zei wethouder Miranda de Ruiter: “Op 10 oktober organiseren we in onze gemeente de Dag van de Duurzaamheid. Allerlei bedrijven, instellingen en particulieren laten die dag zien wat voor initiatieven er mogelijk zijn. De VVV heeft een fietsroute gemaakt die langs al die plekken leidt.”
Die fietsroute voert door heel Gemert-Bakel. Deelnemers aan de duurzaamheidsdag kunnen op 10 oktober onder meer een CO2 neutrale woning van Goed Wonen bezoeken, nestkastjes maken op het Commanderij College en een rondleiding volgen door de ecologische tuinen van Velt in Gemert. In Elsendorp kunnen kinderen duurzaam knutselen en spelen bij agrarisch kinderdagverblijf Hiep Hooi, in Handel kan een bio-ecologische woning bezocht worden en in Bakel geeft Buurkracht presentaties over gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. De Ruiter: “De Koplopers spelen een belangrijke rol in de campagne. Zonder hun hulp kunnen we niet trekken aan de klimaatdoelen. Alleen samen kunnen we zorgen voor een duurzaam Gemert-Bakel.”

Burgemeester Michiel van Veen hijst de vlag.

Foto's:


0