Bekende namen op vijfde Classic Motorrace Gemert

GEMERT – Nico Bakker en Henk van Kessel zijn eregasten op de vijfde Classic Motorrace in Gemert. Van Kessel werd in 1974 wereldkampioen 50 cc. Bakker bouwde de frames waarop toppers als Van Kessel, Boet van Dulmen, Will Hartog en wijlen Jack Middelburg hun grootste successen vierden.

Door Marcel Bosmans

De Classic Motorrace Gemert viert in 2019 het eerste lustrum. Ruim 200 klassieke wedstrijdmachines, gebouwd voor 1990, racen komende zondag over stratencircuit Koks. De wegracers gaan verspreid over de dag in verschillende klassen van start: de pre-50cc, 50cc, 125cc, 125cc veteranen, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspan.

Het motorevent trekt jaarlijks tussen de 800 en 900 bezoekers: “Dat zijn vooral de echte liefhebbers”, zegt Jerry Willemsen, vicevoorzitter van de stichting die de Classic Motorrace in Gemert organiseert. “Voor hen is het typische geluid van de tweetaktmotoren, het blinkende chroom en de geur van olie pure nostalgie.”

Ook de meeste coureurs die naar Koks komen zijn ermee opgegroeid. “Het gros van de deelnemers is vijftigplus, maar zij delen steeds vaker hun passie met jongere generaties”, geeft penningmeester Johan de Jong aan. “Een stuk of zeven tienermeiden heeft zich dit jaar aangemeld voor de 50cc. Dat zijn dochters en kleindochters van raceveteranen, die de liefde voor de sport in de genen hebben.”

De race is in trek. “We moeten regelmatig nee verkopen, omdat een klasse volzit”, legt secretaris Nico van Wetten uit. “Het klassieke motorraceseizoen wordt in Gemert afgesloten. Iedereen wil daarbij zijn. Wat eveneens bijdraagt aan de populariteit is dat het rennerskwartier ruimer en schoner is dan elders, vlak bij de baan ligt en stroom en stromend water aanwezig zijn. Voor veel deelnemers is het familieuitje. Partners, kinderen en kleinkinderen gaan mee in de camper of caravan.”

Het rennerskwartier is ook toegankelijk voor het publiek. Zij kunnen de klassieke motoren van dichtbij bekijken en een praatje met de berijders maken. De legendarische framebouwer Nico Bakker brengt enkele bijzondere exemplaren mee naar Gemert, zoals de motor van Jack Middelburg en de 50cc-machine waarop Henk van Kessel wereldkampioen werd. Van Kessel is met burgemeester Michiel van Veen (Gemert-Bakel) een van de prominente vlaggers.

“Het gaat er tijdens de wedstrijden niet om wie het hardst of het circuit raast”, legt voorzitter Ine Goorden uit. “We wilen mens en motor graag heel houden. De uitdaging is om elke ronde dezelfde tijd te rijden. Wie dat het best lukt wint.”

De Classic Motorrace heeft geen winstoogmerk. “Zonder vrijwilligers geen race. Ongeveer 70 mensen helpen ieder jaar mee om er een succes van te maken. Daar zijn we als bestuur heel dankbaar voor.”

Classic Motorrace Gemert, zondag 15 september 2019, 10.00-18.00 uur, evenemententerrein Kokse Hoeve Gemert. Meer informatie: www.classicmotorracegemert.nl

Foto: Racen bij de Esdonkse kapel (Foto: CM Gemert/Theo en Annemarie).

Foto's:


0