10 september 2019

Weefdag Boerenbondsmuseum

GEMERT – Op zondag 15 september staat het Boerenbondsmuseum in Gemert van 13.00 tot 17.00 uur in het teken van ‘Weven, zoals het vroeger was’. Muziek deze middag is er van Ger van Boxtel. Daarnaast worden, zoals elke zondag, de nodige ambachten in de diverse gebouwen van het museum getoond.

Tijdens de weefdag wordt op verschillende weefgetouwen het weefambacht gedemonstreerd. Niet alleen zoals dat zo’n honderd jaar geleden gebeurde, op een typisch Gemerts handweefgetouw. Kinderen kunnen weven op kleine weefraampjes. Tevens is men bezig met het maken van een weefboom en wordt een nieuwe weefboom aangedraaid.
De wevers van het Boerenbondsmuseum zijn op zoek naar versterking. Ervaren wevers helpen nieuwe vrijwilligers om het weven onder de knie te krijgen, zodat bezoekers van het museum kunnen zien hoe er vroeger in Gemert geweven werd. Mensen die willen leren weven en het leuk vinden om te helpen mogen zich aanmelden.
Een nieuwe activiteit is dat kinderen een wandelingetje mogen maken met Alpaca’s. Deze leuke dieren met een hoog knuffelgehalte leveren ook een mooie kwaliteit wol.
Meer informatie, de agenda en actuele openingstijden staan op www.boerenbondsmuseum.nl en de facebook-pagina.

Weven is een Gemertse traditie (foto: Jo van Es/RJ Foto Video)

Foto's:


0