04 oktober 2019

Pieter Waterdrinker te gast in Gemert

GEMERT – Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) is een Nederlandse schrijver en Rusland correspondent (onder andere voor De Telegraaf en Vrij Nederland). Hij studeerde Russisch, Frans, en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde en werkte daarna lange tijd op de Canarische Eilanden. Sinds 1996 leeft hij samen met zijn vriendin (Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova) afwisselend in Moskou en Sint- Petersburg.

Sinds 1998 publiceerde hij verschillende romans, verhalen en een verhalenbundel waarvan ‘Tsjaikovskistraat 40’ (2017) zijn bekendste boek is. Zijn debuutroman ‘Danslessen’ (1998) zorgde voor een rel met de Zandvoortse burgemeester. Deze diende een klacht in wegens smaad en antisemitisme. Waterdrinker werd door het Amsterdamse gerechtshof vrijgesproken; uitingen van romanpersonages kunnen de auteur niet worden aangerekend.
Met ‘Tsjaikovskistraat 40’, een autobiografische vertelling, stond hij wekenlang in de boeken top 10. In deze roman wordt de lezer meegenomen op een reis door de Russische geschiedenis en ook door het leven van de schrijver. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, midden in de buurt waar in 1917 de Russische revolutie begon, waar muitende soldaten, arbeiders met sabels en opgeschoten jongens met bajonetten op weg waren naar het paleis van de Doema. De tsaar werd afgezet en enkele maanden later kwam Lenin aan de macht. Het boek is niet alleen een kroniek over deze bepalende periode uit de recente Europese geschiedenis, maar ook een verslag over het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven in de Sovjetunie en Rusland van de auteur zelf. Hij vertelt over de jaren waarin hij illegaal bijbels de Sovjet-Unie in smokkelde. Later werd hij reisleider en uiteindelijk correspondent en schrijver.
Recensenten zijn lovend over Warterdrinkers stijl en de meeslepende inhoud van ‘Tsjaikovskistraat 40’. Veel van zijn romans hebben Rusland als decor. In een interview naar aanleiding van ‘Tsjaikovskistraat 40’ vertelt hij dat hij er niet op uit is om Rusland uit te leggen, maar hij vindt wel dat de westerlingen weinig van de Russen begrijpen en dat we daar ook te weinig moeite voor doen. Russen kennen ónze cultuur en literatuur vrij aardig, wij zien Rusland omgekeerd alleen als een vreemde boeman. Waterdrinker ziet literatuur als een manier om elkaar beter te leren kennen. ‘Tsjaikovskistraat 40’ gaat daarom niet alleen over de groten uit de Russische geschiedenis, maar ook over de kleine man.
Vorig seizoen was Pieter Waterdrinker een van de gasten bij VPRO’s Zomergasten. Hij bleek een rasverteller die in sneltreinvaart de geschiedenis tot leven wekte en die kleur gaf aan ons zwart-wit beeld van Rusland.
Het Literair Café begint op donderdag 10 oktober om 20.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Iedereen is van harte welkom. In de voorverkoop kosten losse kaartjes € 9,00. Ze zijn (alleen) online verkrijgbaar op https://delagebeemden.op-shop.nl/. Op de avond zelf zijn de kaartjes te koop voor € 10,00, aan de kassa bij De Eendracht (indien er nog kaartjes beschikbaar zijn). Jongeren tot 18 jaar betalen € 2,50 (aan de kassa) voor een kaartje.

Pieter Waterdrinker (Foto @ Julia Lisnjak)

Foto's:


0