De Tip van Monique: Een goed lichtplan

Is het tijd voor een opfrisbeurt of ga je (ver)bouwen? Kun je wat hulp en inspiratie gebruiken? Monique Goossens (MOID) geeft tips over bouwen en interieur.

De herfstvakantie is voorbij en we kijken alweer voorzichtig uit naar de donkere dagen voor Kerstmis. Tijdens deze periode willen we graag een knus huis. Naast warme kleuren en zachte materialen hebben we hiervoor ook een goed lichtplan nodig.

Verlichting verdelen we in een aantal groepen. Je hebt namelijk verlichting nodig voor de basis, om te werken, om sfeer te creëren en om onderdelen uit te lichten.

Basisverlichting: verlicht egaal de gehele ruimte door direct of indirect licht. Denk hiervoor aan spots of wand en vloerlampen. Werkverlichting: hanglampen of spots die ervoor zorgen dat jij voldoende verlichting hebt om het recept te lezen tijdens het bereiden van oma’s zondagse soep. Sfeer en accent verlichting: naar mijn mening liggen deze twee soorten verlichting heel dicht bij elkaar. Pas bijvoorbeeld een vloerlamp toe om een donkere hoek uit te lichten en een wandlamp om een schilderij te accentueren. In deze categorie wordt ook veel gebruik gemaakt van LED-strips die indirect een wand of een meubel uitlichten.

Nu je bekend bent met de soorten verlichting ga je een lichtplan maken. Maak een plattegrond van de ruimte op schaal en teken ramen, deuren en de meubels in. Vergeet je ook niet dat ene schilderij wat je graag wil ophangen? Nu kun je op je plattegrond met cirkels aangeven waar het licht moet schijnen. Nu je weet welke soort verlichting waar moet komen, start je met het uitzoeken van de LED armaturen. Tijdens deze zoektocht is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtempratuur, deze wordt uitgedrukt in kelvin. Zo passen wij bijvoorbeeld in leefruimte’s warm wit (2700K) toe en in kantoren koud wit (4000K).

Heb jij ontwerpvragen of ben je benieuwd naar mijn projecten? www.moid.nl

Foto's:


0