Dikke duim omhoog

De mensen die afgelopen vrijdag aanwezig waren bij de onthulling van het monument voor oud-burgemeester Wijtvliet in Bakel waren getuige van een waardige en emotionele bijeenkomst. Burgemeester Wijtvliet die in 1944 zijn eigen vrijheid opgaf om zijn dorpsgenoten te beschermen en dat in 1945 in Buchenwald met de dood moest bekopen. Hij heeft nu een eigen monument. Twee dochters van burgemeester Wijtvliet waren bij de bijeenkomst aanwezig, net als kleinkinderen en achterkleinkinderen. Verdriet kent geen tijd en de woorden die door de verschillende sprekers werden uitgesproken en de emotie maakten een diepe indruk op mij.

Het is zo mooi om te zien dat ook na 75 jaar de dankbaarheid in Bakel, Milheeze en De Rips, voor het offer dat deze burgemeester in oorlogstijd heeft gebracht, zo groot is. Een van de initiatiefnemers, Sjoerd Ypma overleed helaas enkele weken voor de onthulling. Hierdoor was het ook voor de familie Ypma een emotionele bijeenkomst. Samen met een dochter van burgemeester Wijtvliet, de schoondochter van de heer Ypma hebben we het monument onthuld. Met de onthulling is onze gemeente een nieuwe herdenkingsplaats rijker. Ik adviseer u eens te gaan kijken bij het monument naast de Mariagrot in Bakel.

De Mariagrot waar mevrouw Jaspers zo voor heeft geijverd. Mevrouw Jaspers die afgelopen zondag maar liefst 104 jaar oud is geworden. Ze zal burgemeester Wijtvliet gekend hebben in een tijd die lang vervlogen is, maar voor mevrouw Jaspers nog in het geheugen zit. Met haar leeftijd van 104 is zij de oudste inwoner afkomstig uit onze gemeente. Ik heb namens ons allen een mooie bos bloemen naar haar toegebracht en haar van harte gefeliciteerd.

In Elsendorp heeft afgelopen weekend het muziekspektakel Simply the Best voor de derde keer gezorgd voor een volle Dompelaar. Gecombineerd met het 40-jarig bestaan van de muziekvereniging heb ik genoten van de gastvrije ontvangst en het muzikale talent dat net als in onze andere dorpen ruim aanwezig is. Met nummers uit de Abba-medley, maar ook het Festival der Liebe, kregen de lokale artiesten het publiek in beweging. Wie trekt er tegenwoordig nog volle zalen? In Elsendorp lukt het gewoon. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Een dikke duim omhoog!

Michiel van Veen
Burgemeester Gemert- Bakel

Foto's:


0