Jeugdtheater Carrousel verrast opnieuw met Spinder

GEMERT – ‘Super-superleuk, spannend én grappig.’ ‘Echt Carrousel, altijd verrassend en anders!’ en ‘Ik voelde me weer even kind.’ Zomaar een greep uit de reacties op Spinder, de fantasierijke familievoorstelling waarmee Jeugdtheater Carrousel afgelopen weekend in première ging.

“Het is nu zaterdag 5 oktober 2019. Jij weet niet wat je te wachten staat”, klinkt het door de zaal. “Ik ga je de oorlog beschrijven tussen mij en mijn broer. Ik ga je alles vertellen over mijn insecten, mijn broer en onze geheimen. Ik wist niet dat het zo uit de hand zou lopen.” Vijf regels tekst, vier spelers. Hoewel het voor de meeste bezoekers even schakelen is, wordt snel duidelijk dat de hoofdrol door meerdere personen wordt vertolkt. “In het begin moest ik er wel aan wennen, maar daarna is het heel logisch”, aldus een jonge bezoeker (8 jaar).
Al snel na de aftrap van het stuk word je als kijker compleet meegenomen in de belevingswereld van Hidde en Jeppe, die een strijd voeren om de kelder. Drie jaar geleden sloten ze een deal, dat Hidde de kelder mocht hebben om het geheim te kunnen bewaren. Nu krijgt Jeppe een drumstel en eist hij Hidde’s insectenlab op om een repetitiehok van te maken. Hidde krijgt anderhalve week de tijd om zijn insecten ergens anders onder te brengen en besluit de kelder om te bouwen tot bunker. Met een alarmweb, nep-wespennest en slijmleuning probeert hij Jeppe buiten te houden. Om vervolgens over te gaan op zijn master-plan: een meisje! Een meisje moest ervoor zorgen dat Jeppe geen poot meer durft uit te steken.
In een prachtig sferisch decor voltrekt zich in de beloofde 75 minuten een spannende en grappige voorstelling, die verder vrij minimalistisch is vormgegeven. “We willen de fantasie prikkelen. Het verhaal wordt zo beeldend verwoord, dat kinderen daar hun eigen draai wel aan weten te geven”, gelooft regisseur Anouk van Dijk. Speltechniek en taal spelen een grote rol in het succes van dit stuk. En de geluiden! “Grappig dat ze met hun stem de insecten nadoen”, noemde een van de bezoekertjes na afloop. Ze was niet de enige, want er werd volop gegniffeld bij de krekelgeluiden en het gezoem van de nep-wespen. Ook de ongemakkelijke scènes met Lieke deden het goed in de zaal. “En de muziek was prachtig”, merkt een ouder op. “Mooi hoe die je telkens weer pakt, op verschillende momenten in het verhaal.” “Alleen het laatste stuk vond ik wat spannend”, vertelt een jonge bezoeker (12 jaar) met veel verbeeldingskracht. “Ik zie wat ze zegt dan helemaal voor me.” En toch heeft ze het hele stuk uitgekeken. Ze was té benieuwd hoe het zou aflopen.

Ook op 11, 12 of 13 oktober speelt deze voorstelling nog in Cultuurhuis De Eendracht in Gemert. Spinder is geschikt voor de hele familie (vanaf 8 jaar). De voorstelling duurt ongeveer 75 minuten en heeft geen pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.eendracht-gemert.nl.

Hidde observeert Lieke (foto: Herman van Daal/Van Daal Foto & Film)

Foto's:


0