Laagdrempelige dagbesteding voor mensen met lichte beperking in Gemert

GEMERT – Een hersenbloeding, beginnende dementie of eenzaamheid kan je wereld kleiner maken. Hoe breng je op een leuke en zinvolle manier je dag door als sociale contacten wegvallen en deelnemen aan het ‘normale’ verenigingsleven steeds lastiger wordt? Het Gemertse vrijwilligersinitiatief De Vrije Verbinding biedt laagdrempelige dagbesteding in een gastvrije sfeer aan mensen met een lichte beperking.

Door Marcel Bosmans

Thea Bevers staat aan de basis van De Vrije Verbinding: “Na een hersenbloeding ging mijn man Karel naar de dagbesteding in Helmond. Daar had hij het niet naar zijn zin. Daarbij kwam dat we als gevolg van de Participatiewet heel veel bij moesten gaan betalen. Dat was voor ons reden om naar iets anders op zoek te gaan. Toen we onze ervaringen met anderen deelden was de conclusie dat een laagdrempelige voorziening in de eigen gemeente ideaal zou zijn. Mensen zouden dan gewoon op de fiets of met de scootmobiel kunnen komen en niet door een taxi opgehaald hoeven worden. Een dagbesteding dicht bij huis betekent ook dat mensen elkaar al kennen of makkelijker willen leren kennen. Ze komen uit dezelfde gemeente en dat schept een band. Het voelt al snel vertrouwd. Als mensen bij elkaar in de buurt wonen ontstaan er ook sneller vriendschappen .”

Bevers deelde de ervaringen die zij en haar man hadden met de krant. “In het artikel heb ik lezers gevraagd of ze samen met mij zo’n voorziening in Gemert op wilden zetten. Zeven mensen bleken bereid om er de schouders onder te zetten. In de zoektocht naar een geschikte locatie kwamen we bij D’n Drietip uit.”

De gemeenschappelijke ruimte van seniorencomplex De Nieuwe Biezen is nu al vijf jaar de vaste uitvalsbasis van de Vrije Verbinding. “Ons eerste wapenfeit was een Open Dag organiseren. Die werd drukbezocht. In Gemert bleek veel behoefte te zijn aan dagbesteding op maat. Er meldden zich ook direct twintig vrijwilligers aan. We konden dus van start.”

De Vrije Verbinding heeft wekelijks twee inloopochtenden: op maandag en woensdag van 09.30 tot 12.00 uur. “Op woensdagen komen er gemiddeld achttien mensen, op maandag acht.”

Een deel van de activiteiten is terugkerend, een deel wisselt. “We hebben iedere week een ander programma dat zoveel mogelijk afgestemd is op de wensen en behoeften van bezoekers. Dat kan tekenen, schilderen of knutselen zijn, maar ook sjoelen, Memorie of Rummikub spelen, rikken en jokeren of puzzelen. Ook voor een goed gesprek –met elkaar of met een vrijwilligers- kunnen mensen bij ons terecht. Het sociale aspect staat voorop, maar we proberen eveneens om lichaam en geest op een positieve manier te prikkelen.”

Bezoekers kiezen zelf of en wanneer ze aan activiteiten willen meedoen. Deelnemers aan de dagbesteding betalen voor ieder bezoek vijf euro. Koffie en thee zijn gratis. “We vragen een kleine bijdrage als tegemoetkoming in de kosten die niet door subsidie gedekt zijn. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld uitjes organiseren, zoals een bezoek aan een museum of een boswachterij. Even weg zijn is voor deze doelgroep heel belangrijk, weet ik uit ervaring.”

Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, lichte dementie of die zich eenzaam voelen zijn van harte uitgenodigd om vrijblijvend een kijkje te nemen bij De Vrije Verbinding. “De eerste stap zetten kan moeilijk zijn. Vind je het eng om de eerste keer alleen te gaan, neem dan gerust een partner, familielid of bekende mee.”

Meer weten of jezelf aanmelden? Neem dan contact op met een van de bestuursleden van De Vrije Verbinding: Thea Bevers (06-18733018), Marie-José van Vijfeijken (06-51584737) en Sonja van den Eijnden (06-46247345). Website: www.devrijeverbinding.nl. E-mail: info@devrijeverbinding.nl.

Foto: Vrijwilligers en bezoekers van de Vrije Verbinding.

Foto's:


0