Leerlingen uit andere Europese landen bezoeken Commanderij College

GEMERT – Leerlingen uit Spanje, Litouwen en Denemarken zijn tussen 11 en 15 november te gast op het Commanderij College aan de Sleutelbosch in Gemert. Het bezoek vindt plaats in het kader van een uitwisselingsproject dat ondersteund wordt door het Erasmus+ fonds van de Europese Unie.

De buitenlandse leerlingen werken in die week samen met een groep leerlingen uit klas 3 van havo, vwo en gymnasium van het Commanderij aan het project ‘our PAST represents our FUTURE’. De activiteiten waaraan de leerlingen tijdens de projectweek samen werken hebben als overkoepelende thema’s duurzaamheid, ondernemerschap en cultureel erfgoed.
Het programma in Gemert start in het weekend van 9 en 10 november als de leerlingen arriveren bij hun gastgezinnen. Op de agenda staan onder meer bezoeken aan het Gemertse gemeentehuis, het Rijksmuseum in Amsterdam en de Technische Universiteit in Eindhoven. Op woensdagavond wordt een cultureel festival gehouden in de school, waarbij ook de ouders zijn uitgenodigd. Ook bezoeken de leerlingen een basisschool, waar zij de kinderen traditionele spellen uit alle landen leren spelen. Andere programmaonderdelen zijn het volgen van lessen op het Commanderij, een speurtocht door Gemert en een afsluitende ceremonie. In het tweede weekend nemen leerlingen en gastouders weer afscheid van elkaar.

Debby Willems is een van de docenten die het project begeleidt. “Het wordt een geweldige week”, zegt ze. “Die ervaring hebben we inmiddels wel. Waarom we dit als school organiseren? Daar zijn diverse redenen voor. Allereerst spreken de onderwerpen ons aan. Ondernemerschap, duurzaamheid, digitale vaardigheden en vooral het onderling samenwerken met leerlingen van verschillende culturen. Het is mooi om te zien hoe snel deze jongeren elkaar weten te vinden en hoe zij zichzelf steeds gemakkelijker weten te redden in de Engelse taal. Dit soort activiteiten versterkt de persoonlijke groei van leerlingen en het verbreedt hun blikveld. En natuurlijk vinden ze zo’n week ook geweldig leuk. Ze leggen nieuwe contacten, er ontstaan vriendschappen. Het is een ervaring die ze hun hele leven meenemen.”

Foto's:


0