Toegankelijkheid De Specht verbeterd

HANDEL – Natuur Educatie Centrum De Specht is voor een nog breder publiek toegankelijk gemaakt. Mensen in een rolstoel of met een kinderwagen kunnen nu ook het buitenterrein bezoeken.

Van de redactie
“Verminderde mobiliteit mag geen beperking zijn om te genieten en te leren van de natuur”, vindt beheerder René van Hoof. “Daarom is het centrale pad over een lengte van een halve kilometer vlak gemaakt, verhard en verbreed.”

De eerste fase van het project, van de ingang van De Specht tot aan het naar oud-wethouder Tony Brouwers vernoemde Brouwers Brugje, is al in 2018 afgerond. De tweede fase, vanaf het begin van het Breukenpad bij het brugje tot aan het kruispunt met doorgaande fiets- en wandelroutes.”

Vrijwilligers hebben geholpen bij de aanleg. Om het project te kunnen bekostigen is met succes een beroep gedaan op het regionale Steunpunt Welzijnszorg, Rabobank Peel Noord (Clubkasactie) en Stichting DOEN/Postcodeloterij. “Op termijn willen we ook het plateau dat uitziet over het breukengebied rolstoelvriendelijk maken, maar ok dat kunnen we niet zonder steun van buitenaf.”

Het brugje is in samenwerking met de gemeente tot stand gekomen en volgens Van Hoof ‘op- en top Gemert-Bakels’: “Het hout komt van bomen die langs lokale wegen stonden. Die zijn in het Boerenbondsmuseum op maat gezaagd en daarna aan onze timmerman overgedragen.”

Van Hoof is de zoon van Harrie van Hoof, de grondlegger van De Specht. Hij maakt zich zorgen over de ‘erfenis’ van zijn vader. “Aan vrijwilligers hebben we vooralsnog geen gebrek, maar steeds meer boom- en struiksoorten hebben hier moeilijk hebben en zelfs verdwijnen. Ik zie het met de maand minder worden. Alleen de Linde, een hele oude boomsoort die al van voor de laatste ijstijd stamt, geeft nog geen krimp. Dat het groen er zo slecht bijstaat komt omdat de natuur een overdosis aan Co2 en Stikstof krijgt toegediend. We zijn in een hoog tempo bezig om onze aarde -en daarmee onszelf en alles wat ons omringt- te vergiftigen. Doordat de natuurlijke balans structureel verstoord is, warmt onze aarde op, verdroogt en vervuilt de grond en kunnen steeds minder plant- en diersoorten overleven. De Titanic zingt, maar het orkest speelt gewoon door. Wat ik daarmee wil zeggen: we zijn tot veel in staat, maar moeten het nu wel echt gaan doen. Steken we de kop in het zand, , dan is er voor de volgende generatie geen toekomst meer. Bij De Specht willen we laten zien hoe mooi en waardevol de natuur is en zoveel mogelijk mensen ervan bewust maken dat we echt niet zonder kunnen. Daarmee hopen we een steentje bij te dragen aan het behoud van onze aarde.”

Natuur Educatie Centrum De Specht is in 1995 geopend. Bij het activiteitengebouw aan de Strijboscheweg in Handel is een groengebied ingericht met thematische leer-wandelroutes. Die voeren onder andere langs een insectenmuur, een houten uitkijktoren, een vleermuizenbunker, een vlinderweide, een kruidentuin, een mierenbos en een amfibieënpoel.

Foto:Rene van Hoof.

Foto's:


0