Elf-elf: Sint Maarten of opening carnaval

GEMERT – Op 11 november wordt elk jaar op veel plaatsen Sint-Maarten gevierd. Kinderen trekken dan met een uitgeholde pompoen of lampion waarin een kaarsje of lampje brandt langs de deuren om Sint Maarten liedjes te zingen. Ze krijgen dan een snoepje. Maar op heel veel plaatsen wordt ook de opening gevierd van het nieuwe carnavalsseizoen. De 11e van de 11e is een heilige datum voor een echte carnavalist en op plaatsen zoals Keulen, Maastricht en Venlo wordt dat groots gevierd en staat de markt de hele dag vol activiteiten en optredens.
In Gemert wordt er op kleine schaal aandacht geschonken aan die heilige dag want aanstaande maandag gaan de leden van de VU ‘de vrije Heerlijcke geit’ om 11.11 uur het carnaval symbolisch openen op het Ridderplein. Bij het beeld van de Heilige Losbol wordt elk jaar weer een ere-doctoraat vergeven aan iemand die dit echt verdient. Onder de aanwezigen zijn oud-heilige losbollen, waaronder Arno Maas die vorig jaar de titel kreeg. Dit jaar is er nog een extra bijzonderheid omdat een nieuw biertje wordt gedoopt als Heilig Losbol bier. Daarmee zegent de VU het beeld op het Ridderplein voor een behouden verkoop van het bier onder het motto ” Om morgen een heilige te worden moet je vandaag een losbol zijn”. Maandag 11-11 om 11.11 uur op het Ridderplein in Gemert.

Foto's:


0