Goede voorlichting over drugs belangrijk preventiemiddel:  ‘Ga open met elkaar in gesprek’

GEMERT-BAKEL – Drugsgebruik moet open en eerlijk besproken kunnen worden. Met die boodschap geven de jongerenwerkers van Gemert-Bakel voorlichting op het Commanderij College. En, zoals maandag, in De Fuse in Bakel. “Drugs hoort in hetzelfde rijtje als seksuele voorlichting.”

Door Siel Peijs

“Het gebruik van drugs is genormaliseerd”, zegt Piet Snijders, jongerenwerker in Gemert-Bakel. “Maar het gesprek over drugs niet. Wij vinden het belangrijk om dat gesprek op gang te brengen. Volgens ons kun je problemen voorkomen door het samen open over drugs te hebben. Dat geldt voor gebruikers, maar zeker ook voor ouders.”
De jongerenwerkers van Gemert-Bakel, naast Snijders Vic van Dijck en Jonathan van Hout, zien het in hun dagelijkse praktijk: Drugsgebruik is onder jongeren niet meer weg te denken. Vaak beginnen de eerste experimenten al in de puberjaren. Het zwaartepunt ligt bij de uitgaansleeftijd, van achttien jaar tot midden-twintig. Snijders: “Berucht is de schijf van vijf. Alcohol en blowen om te kakken. Cocaïne om weer wakker te worden. Speed om de afterparty te halen. En GHB om vervolgens te kunnen slapen. Die combinatie kan gruwelijk misgaan.” Op tijd goede voorlichting geven over drugs is daarom belangrijk, vervolgt hij: “We bezoeken met regelmaat het Commanderij College. Eigenlijk zou voorlichting over drugs in het curriculum moeten worden opgenomen, net als seksuele voorlichting. Jongeren in kerkdorpen als Bakel en Milheeze proberen we via andere kanalen te bereiken. Die gaan niet alleen in Gemert naar school, maar ook in Deurne of Helmond.”
Met die reden vond afgelopen maandag een informatie-avond plaats in OJC De Fuse in Bakel. Bernard van ’t Klooster gaf namens Novadic-Kentron een presentatie. “Drugs kan een heel moeilijk onderwerp zijn”, zegt hij. “Wij proberen het open te maken. Wij praten met de jongeren. Maar de opdracht ligt eigenlijk bij de volwassenen, de opvoeders.”
“Verbieden helpt niet”, voegt Snijders toe. “Er open en eerlijk over praten wel. Wij willen dat gesprek mogelijk maken. En kunnen als het nodig is ingangen bieden voor hulp.”
Ervaringsdeskundige ‘Peter’, die niet met zijn echte naam in de krant wil en de avond als toehoorder bezocht, volgde het klassieke pad. “Rond mijn zeventiende begon ik met blowen”, vertelt hij. “Op mijn twintigste kwamen daar XTC en cocaïne bij.” Hij bevestigt dat het gebruik van drugs onder jongeren wijdverbreid is: “Ik ging veel naar house-feestjes. Daar gebruikte bijna iedereen en dan lijkt het normaal.” Toen zijn weekendgebruik omsloeg naar dagelijks gebruik van met name cocaïne begreep hij dat hij een probleem had. Of praten hem in die fase geholpen durft hij niet te zeggen: “Als je verslaafd bent ben je verslaafd. Dan bepalen drugs je leven en is praten alleen niet genoeg. Bovendien heeft verslaving met veel factoren te maken. Het zit bijvoorbeeld ook in je genen of je er gevoelig voor bent.”
Na een traject van vallen en opstaan is Peter nu bijna vijf jaar volledig ‘clean’. Bij dat traject gaven en geven gesprekken hem wel veel houvast, zegt hij: “Ik ben aangesloten bij zelfhulpgroep Cocaïne Anonymous. Daar heb ik veel profijt van. Want praten met anderen helpt. Je leert van elkaars valkuilen en deelt dezelfde ervaringen. Ik moet het in de gaten blijven houden, maar ik heb weer een heel leuk leven.”
Jongerenwerker Snijders hoopt dat voorlichting anderen helpt de valkuilen waar Peter in belandde te voorkomen. Hij is in elk geval tevreden over het verloop van de informatieavond in Bakel: “We hebben veel relevante vragen gekregen waarmee we verder kunnen. Eind maart, begin april komt er een vervolgprogramma.”

De jongerenwerkers van Gemert-Bakel zijn bereikbaar op de volgende telefoonnummers: Vic van Dijck (06-40781743), Jonathan van Hout (06-81531595) en Piet Snijders (06-40492137).

Piet Snijders (l) en Bernard van ’t Klooster: “Maak drugsgebruik bespreekbaar.”

Foto's:


0